Közélet

Már két ügyvédi iroda is nyomoz a volt Interpol-elnök után

Két ügyvédi irodát is felbérelt a kínai Meng Hung-vej volt Interpol-elnök felesége, hogy segítsenek kideríteni férje tartózkodási helyét. Meng holléte azóta nem ismert, hogy szeptember végén Kínába utazott, ahol a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene.

A lyoni székhelyű, nemzetközi rendőri szervezet október elején tudatta, hogy Meng lemondott elnöki tisztségéről, napokkal azután, hogy felesége, Grace Meng bejelentette: nem hallott férjéről azóta, hogy a férfi szeptember végén elutazott Kínába. A kínai közbiztonsági minisztérium ezt követően közölte: kenőpénz elfogadása és más törvényszegések miatt vizsgálatot indított Meng Hung-vej ellen.

A gyermekeikkel Lyonban lakó Grace Meng utoljára szeptember 25-én hallott férjéről, akkor az Interpol volt elnöke a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson annyit írt feleségének, hogy „várj a hívásomra”.

Meng Hung-vej az Interpol volt vezére
Fotó: AFP

A feleség a londoni Lindeborg Counsellors és a párizsi Marsigny Avocats nemzetközi ügyvédi irodákat bérelte fel férje tartózkodási helyének kinyomozására. Úgy vélekedett, hogy férje eltűnésének hátterében politikai okok húzódnak.

A francia hatóságok közlése szerint Grace Menget és gyermekeit rendőri őrizetet alá helyezték Lyonban, mert fenyegetéseket kaptak.

A 64 éves Meng helyettes közbiztonsági miniszter volt Kínában, mielőtt 2016 novemberében megválasztották a 192 tagállamú, rendőrségek közötti együttműködést segítő Interpol igazgatójának. Megbízatása 2020-ig tartott volna.

Meng Hung-vej Interpol
Kapcsolódó cikkek