Közélet

Mennyire befolyásolja Hollywood a népet?

Az amerikai félidős választások előtt felmérést készített a Morning Consult nevű szervezet, és azokra a kérdésekre keresik a választ, miszerint mennyire befolyásolják a civileket a közéleti szereplők megnyilvánulásai, illetve mennyire tudják őket aktivizálni kedvenceik. Az amerikaiak 29 százaléka úgy gondolja, hogy a celebeknek ki kéne maradniuk a politikából, egyes kérdésekben azonban kifejezetten érdekli őket a sztárok véleménye.

A közéleti személyiségeknek ragaszkodniuk kéne a vörös szőnyeghez – nem pedig elkóborolni más, számukra idegen területekre –, ha nem akarják elveszíteni rajongótáborukat – állapítja meg a felmérést készítő Morning Consult.

Ennek ellenére több társadalmat érintő kérdésben is abszolút nyitott a közösség a híres emberek véleményére,

a felnőttek egynegyede azt nyilatkozta, hogy a csillagok véleménye befolyásolná szavazataikat a 2018-as félidős választásokon.

Huszonnyolc százalék szerint a hírességeknek minden lehetőséget meg kell ragadni a vörös szőnyegektől a Twitter hírcsatornákig, hogy megvitassák a számukra fontos politikai és társadalmi kérdéseket, miközben közel azonos számban (29 százalék) azt mondják, hogy a hírességeknek nem szabad nyilvánosan kifejezni a véleményüket.

Közelebbről megvizsgálva, az amerikai felnőttek 39 százaléka gondolja úgy, hogy elfordult kedvencétől, amikor az ország himnusza alatti „térdelős tüntetéssel” kapcsolatban szólalt fel, vagy véleményt alkotott a transzneműekkel kapcsolatban.

Ezzel szemben 41 százalék úgy vélte, hogy teljesen helyénvaló, ha egy híresség megosztja ezzel kapcsolatos gondolatait.

Az elnököt bíráló vagy támogató demokratikus vagy republikánus jelöltekkel szembeni kampány meglehetősen nagy ellentmondást mutatott a felmérésben részt vevők között, ám a legmegosztóbb kérdés mégis az USA-Mexikó határra beígért kerítés volt.

Fotó: AFP

A celebritások által kinyilvánított vélemények hűen tükrözik azt, hogy az emberek miként vélekednek – vagy fordulnak el – bizonyos témákról, ha azt egy márkán, jelen esetben egy híres ember szemüvegén keresztül nézik.

Amikor arról kérdezték a felmérésben részvevőket, hogy mit gondolnak arról, hogy az amerikai himnusz alatt egyesek letérdelnek, a válaszadók mintegy harmada jelezte, hogy kifejezetten helyes ilyen ügyért kiállni, vagy ellenállni, 38 százalék azonban azt mondta, hogy nézeteiket elhomályosítja, elbizonytalanítja egy híresség megnyilvánulása.

A sztárok „legbiztonságosabb” témái közé tartozik a szexuális zaklatás elleni felszólalás,

az emberek nemhogy pártolják, de kérik is a hírességeket arra, hogy tegyenek az ügy ellen, nekik több eszköz van a kezükben ahhoz, hogy nagyító alá tegyék a problémát, amely a civileket is érinti.

America Ferrera, Natalie Portman, Emma Stone és Billie Jean King mindannyian feketébe öltöztek az ide Golden Globe-on a #metoo kampány jegyében
Fotó: AFP

Konkrétabban nézve tehát a közéleti személyiségektől sokkal inkább elfogadják a véleménynyilvánítást, ha azt „általános” témákról ejtik meg, mintsem politikai befolyásolás céljából.

A válaszadók sokkal inkább befogadóbbak voltak például a második alkotmánykiegészítésről (57 százalék szerint helyes) szóló gondolatok iránt, mint a fegyvertartás ellenőrzéséről szóló véleménycunamival kapcsolatban (48 százalék szerint megfelelő). Mint látható, nem mindegy milyen csomagolásban kapják a civilek az ugyanazon témával kapcsolatos megszólalásokat.

Hasonló arányban vélekedtek a polgári jogokról szóló posztokról, felhívásokról (68 százalék támogatja), szemben a feketék jogaival kapcsolatos kampányokkal, amelyet csak a válaszadók 50 százaléka tart helyesnek.

Alig egy hónap múlva félidős választás lesz az Egyesült Államokban, amikor megláthatjuk, hogy sikerült-e a sztároknak időben megnyomni a „nagy piros gombot” (hot-button) és képesek voltak-e akaratuk szerint befolyásolni a közvéleményt.

A-listás sztárok a véleményvezérek

Nézzük meg konkrét példákon keresztül, hogy milyen ügyekben voltak szószólók az egyes közéleti személyiségek.

Taylor Swift énekesnő – aki eddig gondosan távol tartotta magát a politikától – most szavazásra buzdította az amerikai lakosságot, tekintsük meg az ő hot-buttonja mennyire volt hatásos.

Fotó: Morning Consult

Mint láthatjuk, nagyon is. Taylor felhívása után 24 órával több embert sikerült aktivizálni, mint egész augusztus hónapban, és a szeptemberi regisztrálóknak is a harmadát teszi ki a felhívást követő egy nap során regisztráltak száma. Az énekesnő tehát még idejében ugrasztotta 112 milliós Instagram-táborát.

Anne Hathaway színésznő a fegyvertartás szigorítása érdekében lépett fel, és megjegyzi, a fegyverek nem maguktól ölnek embereket, hanem azok az egyének a gyilkosok, akik engedik, hogy mentálisan gyenge emberek kezébe kerüljenek a fegyverek.

https://www.instagram.com/p/BfPIo_4FPrM/?taken-by=annehathaway

Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers egykori játékosa a feketékért állt ki, amikor az amerikai himnusz alatt térdre ereszkedett a stadionban. Az irányító megnyilvánulása rendkívül vegyes érzelmeket váltott ki az amerikaiakból: hirtelen megnövekedett a nevével ellátott mezek eladásának száma, óriási kedvenc lett, mások azonban mezégetéssel tiltakoztak tettei ellen. Kaepernick ezután kegyvesztetté vált a 49ersnél, majd a liga megtiltotta, hogy bárki is féltérdre ereszkedjen a himnusz alatt.

Kaepernick a feketéket ért atrocitások miatt próbált meg ily módon felszólalni
Fotó: AFP

A játékos a rasszizmus elleni mozgalom modern kori szimbóluma lett, olyannyira, hogy még a Nike új kampányában is főszerepet kapott.

https://www.youtube.com/watch?v=-hIc_epqfI0&t=6s

Jennifer Lawrence pedig Donald Trump ellen küzd állandó jelleggel. Az Oscar-díjas színésznő odáig merészkedett, hogy a természeti katasztrófákért is az amerikai elnököt okolja:

Az anyatermészet dühét és haragját érezhetjük a hurrikánok csapásaiban, amelyek bosszút állnak Amerikán, Donald Trump elnökké választásáért”

– mondja Lawrence.

https://www.youtube.com/watch?v=bJavp7AxprI

Az éhezők viadalának sztárja nem érti, hogy tudták megválasztani Trumpot elnöknek, miközben köztudott volt, hogy a klímaváltozás jelenségének nagy ellenzője, a kisebbségek kitaszítója, nem mellesleg szexuális visszaélésekről is lehetett hallani vele kapcsolatban.

A sztárok tehát nem fogják vissza magukat, ha véleményt kell nyilvánítani valami ellen vagy mellett, kérdés, ez karrierjüknek mennyit árt vagy használ. Arról nem is beszélve, hogy egy adott ügyet, mint például a már korábban említett fegyvertartást, faji vagy nemi kérdéseket, politikai döntéseket miként tudnak befolyásolni.

sztárok közélet politika Morning Consult társadalom kampány
Kapcsolódó cikkek