Közélet

Ötven év után megszólal a Zeneakadémia orgonája

Az orgonát, amelyen 1967 óta nem játszottak, most egy ünnepi koncert keretében avatják fel október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján.

Több mint fél évszázada hallhatta utoljára a közönség a Zeneakadémia különleges orgonájának játékát – most felújított állapotban újra a helyére került a hangszer.

Az orgonát, amelyen 1967 óta nem játszottak, most egy ünnepi koncert keretében avatják fel október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a távirati irodának elmondta: a hangszer a karlsruhei Voit & Söhne cég műhelyében készült, együtt épült a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületével, és a ház ünnepélyes átadásakor játszottak rajta először 1907. május 15-én.

A világon mindössze három ilyen orgona létezik, és a Zeneakadémiáé hazánk elsőként épült koncerttermi orgonája, amely egyben az építők legnagyobb hangszere is volt.

Fotó: ZENEAKADEMIA.HU

Az orgonát 1967-ben lebontották, részeit a Fővárosi Művészi Kézműves Vállalat udvarán, egy hullámpalából készített ideiglenes raktárban helyezték el. Azután részeit felosztották, és templomi hangszerekbe építették be, néhány darab vidékre is került. A szállítások és bontások során számos síp megsérült, szélládák, szerkezeti elemek és regiszterek semmisültek meg. A 4 manuállal és 74 regiszterrel készített orgona felújítása a kormány 800 millió forintos támogatásával valósult meg mintegy tíz év alatt – mondta el Vigh Andrea. A szakemberek mindent elkövettek azért, hogy a sípokat újra összegyűjtsék. Ez azért volt fontos, mert az ötvözetet, amelyből a sípok eredetileg készültek, ma már nem tudják pontosan ugyanúgy előállítani. A sípok jelentős részét sikerült megtalálni és összegyűjteni, így elindulhatott a rekonstrukció. A rektor kiemelte:

a kutatómunkának köszönhetően az orgonát az eredeti elképzeléseknek megfelelően és pontosan az eredeti állapotába állították vissza, figyelembe véve a terem belsőépítészetét is. Megtartották az orgonakarzaton az átjárható hidat is.

A bemutatkozó esten négy mű szólal meg hol zenekar, hol pedig énekkar kíséretében. Liszt, Kodály, valamint Richard Strauss és Max Reger műve mellett a hangversenyen egy kortárs alkotás is elhangzik, az orgonista-zeneszerző Szathmáry Zsigmond erre az alkalomra írt szimfonikus orgonaversenye. Az újjáépített orgonát az ünnepi hangversenyen Fassang László, Pálúr János, Ruppert István és Szabó Balázs szólaltatja meg a Zeneakadémia Alma Mater Kórusa és Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Madaras Gergely és Somos Csaba vezényletével.

A cikk a Világgazdaság október 19-i számában jelent meg

orgona zeneakadémia
Kapcsolódó cikkek