Közélet

Premier előtti alkotások is láthatók a művészmozikban vasárnap

Európa mozizni megy! szlogennel harmadik alkalommal rendezik meg az európai art mozik napját.

Az európai filmművészet sokszínűsége áll vasárnap az európai art mozik napjának középpontjában. Magyarországon huszonöt, Európa-szerte pedig több mint 600 filmszínház csatlakozik az eseményhez.

Európa mozizni megy! szlogennel harmadik alkalommal rendezik meg az európai art mozik napját az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és a Europa Cinemas kezdeményezésére – közölte a távirati iroda a szervezők közleménye alapján.

A magyar mozik programjában a drámától az animációs akció-thrilleren és filmtörténeti klasszikuson át a dokumentumfilmig terjed a repertoár, de a műsor gerincét három új európai film és három magyar alkotás adja, amelyek mind hetekkel az országos bemutató előtt lesznek láthatók vasárnap.

Bemutatkozik a hazai közönségnek a dán Gustav Möller első játékfilmje, A bűnös (Den Dkyldige). Az alkotás elnyerte a Sundance filmfesztivál közönségdíját és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is. Alice Rohrwacher olasz rendező A szent és a farkas (Lazzaro felice) című munkája szintén érdekesség a hazai mozinézőknek, a filmet az idei cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díjával ismerték el. Szintén premier előtt lesz látható Milorad Krstic egyedi látványvilágú magyar animációs akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, amely elnyerte a bukaresti Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az art mozik napjának programjában ugyancsak a premier előtti vetítések között szerepel Szilágyi Zsófia első játékfilmje, az Egy nap, amely hitelesen ábrázolja egy mindennapi gondokkal küzdő háromgyermekes édesanya egyetlen napját. A film világpremierje a cannes-i filmfesztivál versenyszekciójában volt, ahol a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el, emellett helyet kapott az Európai Filmdíjra esélyes alkotások tizenkettes listáján is. Az országos bemutató november 8-án lesz.

A friss filmek mellett egy digitálisan restaurált magyar klasszikus is bemutatkozik: ötven évvel az eredeti bemutató után ismét mozivászonra kerül Várkonyi Zoltán 1968-ban bemutatott, Egri csillagok című alkotása. A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság restaurálási programjának köszönhetően 4K minőségben felújított filmet elsőként az európai art mozik napjának vetítésein, majd október 25-től országszerte bemutatják.

A mozinaphoz csatlakozott Budapesten a Művész Mozi, a Cirko-Gejzír, a Kino, a Puskin, a Tabán, a Toldi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Art+Cinema, de tartanak vetítéseket Pécsett, Debrecenben, Sárospatakon, Szombathelyen, Székesfehérváron, Szegeden, Békéscsabán, Nyíregyházán, Miskolcon, Szigetszentmiklóson, Kecskeméten, Tapolcán, Szolnokon, Szentendrén, Gyöngyösön, Jászberényben és Cegléden is.

A cikk a Világgazdaság október 12-i számában jelent meg

Art mozi film
Kapcsolódó cikkek