Közélet

Amerika szavaz: elhasalhatnak a republikánusok

Már javában zajlanak az amerikai félidős választások, amely határozott irányt mutathat Donald Tump kormányának.

Az amerikai kongresszus második két évét befolyásoló kongresszusi választásokon teljesen megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és újraválasztják a szenátus tagjainak kevesebb, mint a felét, a 100 szenátor közül 35-öt. Emellett a helyi választásokon 36 kormányzó személyéről, alsó- és felsőházak megújításról és számtalan helyi ügyben is döntenek az amerikai választók. A voksolás első eredményei magyar idő szerint hajnali 2-kor derülnek ki.

Nagy a tétje a voksolásnak

Akár nagy pofont is kaphat Donald Trump, de nem a demokrata párti képviselőktől, hanem az amerikaiaktól. Legalábbis erre enged következtetni egy a Bankrate által közölt felmérés, amely rámutatott: az amerikaiak többsége nem érzi úgy, hogy változott volna a pénzügyi helyzete a 2016-os választások óta. Ezt az amerikai válaszadók 45 százaléka gondolja így. 17 százalékuk ennél is tovább ment, szerintük rosszabb lett, míg 38 százalékuk szerint javult a személyes pénzügyi helyzetük.

Az Egyesült Államok gazdasága folyamatosan javul, de az elmúlt évek gazdasági fellendülését nem mindenki tapasztalhatta meg

– nyilatkozta a MarketWatchnak Mark Hamrick, a Bankrate vezető gazdasági elemzője. A szakember hozzátette: az amerikai gazdaság sok embernek nyújt segítséget, de még mindig sokan vannak azok, akik csak reménykednek abban, hogy a javakból egyszer ők is részesülnek majd.

Az amerikaiak megújítják a szövetségi képviselőházat, a szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá sok szövetségi államban kormányzóválasztást tartanak
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A gazdaság megítélésében már nem ennyire állnak összhangban az amerikaiak, az ugyanis a politikai irányvonalak mentén oszlik meg:

a demokrata párti képviselők mindössze 29 százaléka véli úgy, hogy a gazdaság teljesítménye javult Trump elnök hivatalba lépése óta, míg a republikánus szavazók 60 százaléka véli ugyanezt.

Érdekes képet fest a Fidelity Investment nemzetközi befektetési alapkezelő véleménye is, amelynek londoni elemzői arra számítanak , hogy a növekedése elmaradhat a 2019-re jelzett 2,5 és a 2020-ra várt 1,9 százaléktól. A tízéves amerikai kötvények hozama 3,2 százalék körül ingadozik majd jövőre, a dollár gyengülni fog, a részvénypiacok pedig továbbra is egy csatornán belül mozognak.

Komoly lehetőség ez a demokratáknak

Az amerikai törvényhozás (kongresszus) kétkamarás: parlamentből és szenátusból áll. A képviselők és a szenátorok együttesen dolgozzák ki és fogadják el a törvényeket, a szenátusnak ugyanakkor hatalma van arra is, hogy meghallgatás után elfogadja az elnök által jelölt kormányzati tisztségviselőket és bírákat. Jelenleg a kongresszus mindkét háza republikánus többségű, vagyis mindkét ház a republikánus elnököt, Donald Trumpot támogatja.

Ez viszont ma könnyedén a visszájára fordulhat, noha a félidős választásokon a részvétel általában kisebb szokott lenni, mint elnökválasztáskor. Sajtókommentárok szerint viszont ezúttal nagyarányú részvételre lehet számítani, hiszen több mint 31 millióan adták le voksukat előre.

A demokraták így joggal bíznak abban, hogy többséget szereznek majd a képviselőházban,

ezzel megakadályozhatják, vagy legalább késleltethetik Donald Trump egyes terveinek megvalósítását. A többség megszerzéséhez a Demokrata Párt képviselő-jelöltjeinek egyébként összesen 23 bársonyszéket kellene elhódítaniuk a republikánusoktól.

Erre meg is van minden esélyük, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) kedd reggel ugyanis közzétett egy felmérést, amely szerint a Demokrata Párt jelöltjeinek összesen 227 bársonyszéket sikerül megszerezniük a képviselőházban, igaz, a többséghez már 218 is elegendő.

Fotó: MTI/EPA/David Maxwell

Tizenhárom órán át szavazhatnak az amerikaiak

A választási helyiségek az Egyesült Államok három időzónájában mindenütt helyi idő szerint reggel hét órától este nyolc óráig várják a voksolókat. A választási törvény szerint a szavazóhelyiségeknek legalább 13 órán keresztül nyitva kell tartaniuk.

Egyes nagyvárosokban polgármester-választást is tartanak. Új városvezetőt kap a New Jerseyben lévő Newark, Washington DC, a Tennessee-ben lévő Nashville, az arizonai Phoenix, és a kaliforniai San Francisco is.

Ezen kívül 37 tagállamban 155 kezdeményezésről lehet szavazni. Arkansas és Missouri államokban például a megemeléséről, Idahóban, Montanában, Nebraskában és Utah államban a szerény jövedelműek egészségügyi ellátását segítő állami Medicaid-program kibővítéséről, kiterjesztéséről, hét államban (köztük Észak-Dakotában, Michiganben, Missouriban, Oklahomában) pedig a marihuána orvosi célú használatának legalizálásáról.

Incidens nincsen, szabálytalanságok vannak

Helyi idő szerint kedd délutánig semmifajta incidensről nem érkezett jelentés, apróbb és azonnal korrigált szabálytalanságok, vagy figyelmetlenségből történt tévedések azonban történtek. Michigan egyik kisebb településének általános iskolájában például arra figyelmeztették a reggel érkező szavazókat:

ha lövéseket hallanak, ne ijedjenek meg, mert az iskola gyakorlóterén véletlenül erre a napra szerveztek lőgyakorlatot.

Az ABC televízió Detroitból azt jelentette, hogy az egyik, szintén iskolában berendezett szavazóhelyiségben reggel nem tudtak voksolni, mert hiányoztak a szükséges szavazóberendezések. Kiderült, hogy a kommunikáció hiánya miatt a gépeket az iskola egy másik szárnyában őrizték elzárva, mert a szavazás lebonyolításáért felelősök azt hitték, ott lesz a voksolás. A Houston Chronicle című lap szintén a szavazógépek átmeneti technikai gondjairól számolt be.

A The Washington Post című lap megrázó riportot közölt egy idős hölgyről, aki a múlt héten voksolt, kihasználva, hogy az Egyesült Államokban lehetőség van a korai szavazásra.

A texasi Gracie Lou Phillips életében először szavazott. 82 esztendősen, súlyos betegen ment el voksolni, a szavazás utáni napon ágynak esett és azóta elhunyt.

Több emberétől is búcsút vehet az elnök

Amennyiben a republikánusok elvesztik többségüket a kongresszusban, úgy könnyen lehet, hogy Donald Trump megválik pár miniszterétől. A személycserék nem is szokatlanok a félidős választások után, 2006-ban például George Bush váltotta le Donald H. Rumsfeld védelmi minisztert, miután az előválasztásokon a demokraták többséget szereztek a kongresszus mindkét házában. Mint ahogyan ugyanez volt a helyzet 2010-ben is, ekkor Barack Obama kabinetfőnöke, Rahm Emanuel és Robert Gibbs kormányszóvivő távozott posztjáról.

A Washington Post beszámolója szerint a választások után Donald Trump kormányából is távozhat három személy:

  • Ryan Zinke belügyminiszter,
  • James Mattis védelmi miniszter,
  • és Sarah Sanders kormányszóvivő.
  • A lap hangsúlyozza, hogy Mattis és Sanders esetében saját szándék állhat a lépés háttérben, míg a jelenlegi belügyminisztert ingatlanbotrányba keveredése sodorta Trump kegyvesztettjeinek listájára.

    Donald Trump kongresszus republikánusok előválasztás Szenátus demokraták képviselőház Amerika
    Kapcsolódó cikkek