Közélet

Az orvvadászat miatt több nőstényelefánt születik már agyar nélkül

Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma azonban majdnem az egyharmaduk jön világra így.

Talán az orvvadászat számlájára írható, hogy egyre több nőstényelefánt jön világra agyar nélkül – állapította meg egy új tanulmány. A megjelenés előtt álló munka eredményeiről Joyce Poole kutatót, az Elephant Voices állatvédő szervezet társalapítóját kérdezte a National Geographic portálja.

Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma azonban majdnem az egyharmaduk jön világra így.

A kutatást a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban végezték, ám a jelenséget Afrika más tájain is megfigyelték már. A dél-afrikai Addo elefántrezervátumban az ott élő 200 nőstény 98 százaléka született agyar nélkül már a 2000-es évek elején. Kenyában a Duke Egyetem 2015-ös kutatása a nőstények agyarának méretcsökkenését állapította meg.

Fotó: MTI/EPA/World Press Photo/Ami Vitale

„Egyelőre kicsiny elefántpopulációkban előforduló jelenséggel állunk szemben. Lehetséges, hogy az orvvadászat áll az agyar nélküli elefántok szelekciójának hátterében, ezzel a trükkel igyekeznek túlélni az embert, aki elsősorban az agyaráért üldözi az állatot.

Az orvvadászat okozta szelekció feltevését azonban még igazolni kell, elképzelhető ugyanis, hogy az agyar eltűnése egyszerű genetikai eredetű jelenség, véletlen módosulás, ami kis populációkon belül a rendellenesség elterjedéséhez vezethetett”

– magyarázta az ANSA olasz hírügynökség kérdésére Luigi Boitani, a Római Tudományegyetem zoológusa.

elefántok Afrika Gorongosa Nemzeti Parkb Mozambik
Kapcsolódó cikkek