Közélet

Facebookon árvereztek el egy 16 éves lányt

A Facebook azt közölte, az emberkereskedelem minden formája tiltott az oldalon, mégis hetekig nem vették észre, hogy többen is egy tizenéves lányra licitáltak az oldalon.

Kiderült, hogy a Facebookon két héten keresztül nem távolítottak el egy olyan posztot, amelyben egy 16 éves dél-szudáni lányra lehetett licitálni – írja a CNN.

A Plan International nevű humanitárius szervezet szóvivője szerint a bejegyzés az afrikai országban hetekig keringett: az október 25-én megjelent bejegyzést csupán november 9-én távolította a Facebook, csak napokkal azt követően, hogy a tinédzser lányt már hozzáadták az egyik férfihez.

https://twitter.com/YomiShogunle/status/1064929725590765568

A szervezet szerint összesen öt férfi jelentkezett, akik közül többen is a dél-szudáni kormányzat magas rangú tisztségviselői voltak.

Fotó: AFP

Az egyik licitáló november 3-án vette el a lányt, miután

500 tehenet, három autót és összesen 10 000 dollárt ajánlott az apának.

George Otim, a Plan International dél-szudáni igazgatója felszólította a kormányt, hogy vizsgálják ki az esetet, és függesszenek fel minden olyan tisztviselőt, aki valamilyen formában részese volt az aukciónak.

A CNN-nek küldött közleményében a közösségi oldal elismerte, hogy az október 25-én posztolt aukciós bejegyzés legalább 15 napig elérhető volt, mielőtt azt eltávolították volna. A Facebook szerint a posztért felelős felhasználói fiókot az eset után azonnal felfüggesztették, és nem győzték hangsúlyozni, hogy az emberkereskedelem semmilyen formában nem megengedett az oldalukon.

Az UNICEF 2017. novemberi adatai szerint a dél-szudáni lányok 52 százaléka 18 éves koruk előtt házasodnak. Az ENSZ szerint az országban tapasztalható nyomor és a lányok hátrányos megkülönböztetése miatt számos család gondolja úgy, hogy egy lány számára az egyedüli kiút a szegénységből, ha egy gazdagabb férfihoz megy hozzá.

licitálás Facebook bűnügy
Ezek is érdekelhetik