Közélet

Már pénzmosással és választási csalással is vádolják Gruevszkit

A macedón különleges ügyészség csütörtökön újabb két pontban emelt vádat Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő ellen, így már hat eljárás van ellene folyamatban.

Gruevszkit – aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke – májusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett

  • hivatali visszaélés,
  • választási csalás,
  • bűnszervezetben való részvétel
  • és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.
  • Az ügyekre 2015-ben, az akkor még ellenzéki szociáldemokraták által kiszivárogtatott telefonbeszélgetések által derült fény.

    Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő
    Fotó: AFP/Besar Ademi/Anadolu Agency

    Az újabb pontokban az Ezüstpénz fedőnevet viselő nyomozás során talált bizonyítékok alapján emeltek vádat. A hatóságok ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy Nikola Gruevszki illegálisan finanszírozta-e az akkor még általa vezetett jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját, és törvényellenesen építette-e fel a pártközpont épületét pénzmosáson keresztül több éven át.

    A vád szerint Gruevszki és társai legalább 4,6 millió eurót (1,48 milliárd forint) kaptak készpénzben, majd megszervezték, hogy ezt az összeget magánszemélyek részletekben fizessék be a párt számlájára.

    Nikola Gruevszki ellen a múlt héten adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

    A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt.

    A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

    Nikola Gruevszki Macedónia vádemelés
    Kapcsolódó cikkek