Közélet

Nagyon sokan szabadultak meg vállalkozásuktól

Felével nőtt a cégeket érintő kényszertörlések száma Magyarországon – derül ki a Bisnode cégcsoport legfrissebb, 2018 harmadik negyedévi adataiból. A 2014-es háromszoros ugrás után három éve javuló trend fordult meg. A csődeljárások, a végelszámolások és a felszámolások száma ugyanakkor tovább csökkent, de a hazai cégek száma így sem mutat jelentősebb növekedést.

Komoly mértékben, ötven százalékkal emelkedett 2018 harmadik negyedévében a hazai vállalkozásokat érintő kényszertörlések száma, amivel egy 3 éve javuló trend fordult meg.

A kényszertörlések száma 2014-ben ugrott nagyot, csaknem az előző év háromszorosára, de utána minden évben jelentősen esett is ez az érték, és tavaly már-már úgy tűnt, sikerülhet elérni a 2013-as, alig több mint évi 10 ezer törlés szintjét.

Idén azonban az év első kilenc hónapjában 20 621 céget szüntettek meg kényszertörléssel,

6 846-tal többet, mint 2017 azonos időszakában. Ennek ellenére is kevesebb, 28 016 cég szűnt meg, mint a tavalyi év harmadik negyedévében, és jelentősen, 34 százalékkal csökkent a csődök, 20 százalékkal a végelszámolások, és 10 százalékkal a felszámolások száma.

Fotó: Bisonde

Ugyan a cégalapítások száma csaknem 3 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, és viszonylag komoly mértékben, 12,3 százalékkal csökkent a cégmegszűnéseké is, de a működő vállalkozások száma ezzel együtt is tovább csökkent: idén 500 614 cég működött Magyarországon, ami két százalékkal, csaknem 10 700-zal kevesebb, mint tavaly októberben. Vagyis még mindig több cég szűnik meg, mint indul.

A most mért csökkenés már meghaladja a 2017-es év során regisztrált 1,22 százalékos értéket, vagyis idén nagyobb mértékű lehet a visszaesés

– jegyezte meg Keleti József, a Bisnode ügyvezetője.

Az iparágak közül csupán három esetében volt megfigyelhető pozitív változás, vagyis a cégek számának bővülése a tavalyi értékekhez képest: a kommunális tevékenységet folytató társaságok száma egy év alatt 167-tel nőtt (ami 4,4 százalékos bővülést jelent), az építőiparban tevékenykedőké 476-tal volt magasabb (1 százalékos bővülés), illetve a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén működő cégek száma nőtt 5-tel (1,8 százalékos bővülés).

A legnagyobb számszerű veszteséget tavalyhoz képest a kiskereskedelmi ágazat szenvedte el: 2018 októberében 52 403 cég működött a területen, ami 1946-tal (3,6 százalékkal) volt kevesebb mint egy évvel korábban.

A legtöbb céget egyébként a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység vesztette, itt 3351 társaság szűnt meg, nem számolva a csődeljárásokat, felszámolásokat, végelszámolásokat vagy kényszertörléseket.

Fotó: Pixabay

A Bisnode földrajzi szempontból is vizsgálja a kérdést. Adataik szerint egyetlen olyan térség sem volt az országban, ahol növekedett volna a cégek száma az év harmadik negyedévében.

Százalékosan a legnagyobb esést Békés megye produkálta, ahol tavaly októberhez képest 4 százalékkal (341-gyel), lett kevesebb vállalat.

A cégszámot nézve messze a főváros vezet, ahol 199 012 társaság működött a vizsgált időszakban, de a csökkenés így is a hazai átlag feletti, 2,4 százalékos volt. A legkevésbé rossz teljesítményt Győr-Moson-Sopron megye mutatta, ahol a békési érték majdnem pontosan tizedével, csupán 0,4 százalékkal csökkent a vállalatok száma.

A cégalapítások számában is a főváros áll az élen, idén októberig csaknem 10 ezer új céget alapítottak, a második Pest megye közel 3000 új alapítással, míg a harmadik Hajdú-Bihar lett 617-tel. A Bisnode közleménye szerint a legjobban Nógrád megyében jött meg az emberek kedve a cégalapításhoz, ahol tavalyhoz képest 22 százalékkal nőtt a számuk.

kényszertörlés cégek Bisonde
Kapcsolódó cikkek