Közélet

Újságírógyilkosság: mégsem tudni ki volt a megrendelő

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szombaton közzétett állásfoglalása szerint nincs végső következtetés arra vonatkozóan, hogy ki áll Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött.

A külügyminisztérium ezzel a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában megjelent értesülésre reagált, amely szerint az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös, Mohammed bin Szalmán rendelte el a gyilkosságot.

Pénteken még sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem fűzött semmit a lap cikkéhez. Szombaton a Fehér Ház tudatta, hogy Donald Trump elnök beszélt az ügyben Gina Haspellel, a CIA főnökével és Mike Pompeo külügyminiszterrel, de hogy mire jutottak, arról semmilyen részletet nem közölt az elnöki hivatal.

A külügyminisztérium szombati nyilatkozatában igyekezett tompítani a CIA véleményét.

Azok a hírek, amelyek szerint az Egyesült Államok végkövetkeztetésre jutott a gyilkosság ügyében, pontatlanok. Számos kérdés maradt még megválaszolatlanul

– mondta Heather Nauert külügyi szóvivő. Hozzátette, hogy a minisztérium tovább vizsgálódik más országokkal együttműködve az ügyben, miközben fenntartja a stratégiailag fontos kapcsolatot Szaúd-Arábiával.

Heather Nauert külügyi szóvivő
Fotó: AFP

Szombaton Trump is megszólalt a sajtónak, mielőtt Kaliforniába repült, hogy megszemlélje a tűzvész pusztítását.

Jelen pillanatban úgy állunk, hogy (a szaúdiak) azt mondták nekünk, (a trónörökös) nem játszott szerepet a gyilkosságban

– mondta az elnök. A szaúdi ügyészség csütörtökön halálbüntetést kért öt vádlottra a Hasogdzsi meggyilkolásáról folyó rijádi büntetőperben. További tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták az ügyben a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét.

Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki az Egyesült Államokban élt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét – szintén előre megfontoltan – a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

 

megrendelő Egyesült Államok újságíró gyilkosság
Kapcsolódó cikkek