Közélet

Újságírógyilkosság: a CIA a szaúdi trónörökösre gyanakszik

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös rendelte el Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolását – tudatta a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában.

A CIA állítása alapján Szaúd-Arábia kormánya valótlanul bizonygatja, hogy Mohammed bin Szalmánnak nincs köze a The Washington Post szaúdi újságírójának halálához – írta a lap.

A szaúdi ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy halálbüntetést kért öt vádlottra a Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának ügyében folyó rijádi büntetőperben. A vádirat szerint az öt férfi Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta Hasogdzsit. A perben további tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták az ügyben a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg
Fotó: AFP

A The Washington Post – névtelenségbe burkolódzó nyilatkozókra hivatkozva – azt írja, hogy a CIA számos információs forrást elemzett, köztük egy telefonbeszélgetést a trónörökös fivére – Halid bin Szalmán, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete – és Hasogdzsi között.

Eszerint a nagykövet a trónörökös utasítására arra kérte a Törökországban tartózkodó Hasogdzsit, hogy menjen be Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára.

A nagykövet egy pénteki Twitter-bejegyzésében tagadta azt is, hogy telefonon beszélt volna az újságíróval, és azt is, hogy bármilyen módon arra kérte volna: menjen be a konzulátusra.

A The New York Times című lap is beszámolt arról pénteken, hogy a CIA lehallgatta a trónörökös telefonbeszélgetéseit, és ezekből az derül ki:

Mohammed bin Szalmán nem kifejezetten arra adott utasítást, hogy öljék meg az újságírót, de a CIA szerint meggyilkolása mégiscsak az ő jóváhagyásával történt.

A Pápua Új-Guineai APEC-csúcsértekezleten tartózkodó Mike Pence amerikai alelnök a sajtójelentésekből a hírszerzési értesülésekre nem reagált, csak általánosságban azt mondta újságíróknak: az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Dzsamál Hasogdzsi gyilkosait és mindenkit, aki bűnrészes ebben az ügyben. Pence szerint a gyilkosság a szabad és független sajtó elleni támadás is volt egyúttal. Hozzátette, hogy mindazonáltal az Egyesült Államok keresi a módját annak, hogy meg tudja őrizni „erős és régi partneri kapcsolatát” a szövetséges Szaúd-Arábiával.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre elzárkózott attól, hogy kommentálja a lapjelentéseket.

Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki az Egyesült Államokban élt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét – szintén előre megfontoltan – a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

A Hasogdzsi-ügy és a politikai erkölcs

A Hasogdzsi-ügy kirobbanása nem jöhetett volna rosszabb időben Szaúd-Arábia számára, mint idén októberben. A közel-keleti királyság ugyanis a hónap végére időzítette a Future Investment Initiative című gazdasági konferenciát, amelyet a sivatagi Davosként is igyekeztek pozicionálni – írta lapunkban megjelent elemzésében .

 

újságírógyilkosság Dzsamál Hasogdzsi Szaúd-Arábia CIA
Kapcsolódó cikkek