Közélet

A pitvarfibrilláció milliárdos terhet ró a hazai egészségügyre is

Egy friss kutatás szerint 2030-ra 70 százalékkal nő a szívritmuszavarban szenvedő betegek száma.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő évente 7-8 milliárd forintot fordít szívritmuszavarral kapcsolatos ellátásra, műtétekre. A legfrissebb jelentések szerint a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar a pitvarfibrilláció, Magyarországon a betegek száma eléri a 200 ezret, de 40-60 ezer beteg nem is tudja, hogy érintett, a betegség megjelent a 30-40 éves korosztályban is.

Egy friss kutatás szerint 2030-ra 70 százalékkal nő a szívritmuszavarban szenvedő betegek száma.

A betegek kezelése 600–3300 millió eurós terhet ró az európai egészségügyi ellátórendszerekre. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője elmondta, hogy az abláció (ez egy katéteres beavatkozás) költséges műtéti eljárás, betegenként 1,5 millió forintba kerül.

Fotó: AFP

A beavatkozásra itthon egy-öt hónapot kell várniuk a betegeknek, de például Belgiumban nyolc hónapnál is hosszabb a várakozási idő.

A műtét 70-80 százalékos javulást eredményez a pitvarfibrillációban szenvedő betegnél, a gyógyszeres kezelés csak 20 százalékos javulást hoz

– mondta Sághy László, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Elektrofiziológiai Munkacsoportjának vezetője. Uniós összehasonlításban egyáltalán nem állunk rosszul, benne vagyunk az első negyedben a műtétek számát tekintve. A hazai centrumok felszereltsége megfelelő, de egy elektrofiziológus orvos képzése a hatéves orvosképzés után még tíz évig tart. A hazai orvosokat a dán, a svéd és a norvég klinikák csábítják el.

NEAK abláció szívritmuszavar
Kapcsolódó cikkek