Közélet

Az USA berlini nagykövete nekiment a Der Spiegelnek

A német hírmagazin egyik újságírója számos hamis információt jelentetett meg a lapban.

Az Egyesült Államok berlini nagykövete vizsgálatot kért a Der Spiegeltől, miután a héten napvilágra került, hogy a német hírmagazin egyik újságírója számos hamis információt jelentetett meg a lapban. A felfedezés „nagy aggodalmat” váltott ki az Egyesült Államokban, írta a Der Spiegel újonnan hivatalba lépett főszerkesztőjének, Steffen Klusmannak küldött levelében , mert az újságíró számos írása foglalkozott amerikai témákkal.

Világos, hogy intézményesített részrehajlás áldozatai lettünk

– fogalmazott a Donald Trump amerikai elnök bizalmasának számító nagykövet. Hozzátette, remélik, hogy külső, független szervezet által végzett nyomozás indul annak pontos meghatározására, hogyan sértette meg a Der Spiegel az újságírási normákat és mit kell megváltoztatni a magazin belső folyamataiban.

Fotó: AFP

A Der Spiegel elutasította a nagykövet bírálatát.

Amikor az amerikai elnököt bíráljuk, az nem Amerika-ellenesség, inkább a Fehér Házban ülő ember politikájának bírálata

– írta Dirk Kurbjuweit ügyvezető főszerkesztő.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) volt vezetője szerint Grennell magatartása elfogadhatatlan, és a nagykövet visszahívását követelte.

Kurbjuweit bocsánatot kért minden, a kifogásolt írások által megsértett és rágalmazott amerikaitól, és megígérte, hogy hasonló a jövőben nem fordul elő.

A Der Spiegel szerdán hozta nyilvánosságra, hogy 33 éves, többszörösen díjnyertes újságírója, Claas Relotius szisztematikusan meghamisította cikkeit: személyeket, idézeteket és eseményeket talált ki vagy egy adott cikk létező főszereplőinek életútját változtatta meg írásaiban. Relotius 2011 óta mintegy 60 cikket írt a Der Spiegelnek, ezek közül szerinte 14 tartalmaz valótlanságokat. A német hírmagazin bejelentette az ügy átfogó kivizsgálását, hogy fény derüljön a hírhamisítás teljes mértékére.

 

Der Spiegel Berlin Amerika
Kapcsolódó cikkek