Közélet

Gulyás szerint nincsen ok arra, hogy meghátráljon a kormány

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter és Hollik István kormányszóvivő az új túlóratörvény elfogadása és az ezt követő tüntetés után.

Hosszú ülést tartott szerdán a kormány, minden bizonnyal az utolsót 2018-ban

– mondta Hollik István kormányszóvivő.

A szerdai parlamenti ülésről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormány úgy gondolja, „szomorú és példátlan dolgok történtek szerdán a Házban”. „Még úgy is, hogy az egész ellenzék nevetségessé tette magát” – tette hozzá. Azt is mondta, hogy „a Fidesz ezzel szemben megőrizte a saját és a magyar Országgyűlés méltóságát is.” Szerinte érdemi vita nem merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy bármi szabálytalan és jogellenes dolog történt volna a parlamentben.

Gulyás a szakszervezeti megmozdulásokról azt mondta, hogy azok nem voltak érdemi tiltakozások, hozzátette, hogy „a szakszervezetek a saját jogkörüket védik”. A miniszter szerint

nincs oka arra a kormánynak, hogy visszavonja a frissen elfogadott törvényt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bér- és nyugdíjemelés

A miniszter elmondta, hogy

jövőre 2,7 százalékkal emelkedni a nyugdíjak, ha az magasabb lenne, akkor korrekcióra sor kerül majd.

Gulyás hozzátette, remélik, hogy évente egyszer a jövőben is lesz lehetőség Erzsébet-utalványt adni a nyugdíjasoknak, idén ezt húsvét előtt kapták meg. Emellett a miatt nyugdíjprémiumot fizettek,

ez 41 milliárd forintot, átlagosan 16-17 ezer forintot jelentett.

A miniszter kiemelte, hogy

a központi közigazgatásban átlagosan 30 százalékos fizetésemelés lesz, és a honvédelmi, valamint a rendészeti igazgatási alkalmazottaknál is lesz béremelés.

Gulyás elmondta, hogy a kormány szerdán felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy – a Pénzügyminisztériummal és az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) együttműködve – készítsen elő egy valamennyi bírót érintő jelentős fizetésemelési javaslatot.

A tárcavezető úgy fogalmazott, reményeik szerint a kabinet ezzel orvosolni tudja

a bírák jelenlegi méltatlan fizetési helyzetét,

az ország 2800 bírója pedig legkésőbb 2020. január elsejétől egy új szerint kaphatja majd illetményét.

Kormányinfo Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek