Közélet

Ingyenes lehet a kerti kutak engedélyeztetése

A jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól.

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján – írja az mfor.

A hatályban lévő jogszabály szerint idén év végéig kellene bejelentést tenni az illetékes hatóságnál, önkormányzatnál az engedély nélkül fúrt kutakról, a határidőn belül tett bejelentések pedig mentesülnek a különböző díjak, bírságok megfizetése alól.

Az engedély nélkül fúrt kutak magas száma miatt – az ilyen kutak tulajdonosai mérsékelt lelkesedéssel tesznek eleget a bejelentési kötelezettségeiknek – 2020 végéig tolnák ki ezt a határidőt. Ehhez a csomaghoz adta be kiegészítéseit pár napja a törvényalkotási bizottság, melynek értelmében

a jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól.

Az illeték- és díjfizetési mentesség egyidejűleg nem kötődne az engedély nélküli kutat bírság terhe nélküli bejelentése határidejéhez, hanem időkorlát nélküli lenne a törvényjavaslat indoklása szerint.

Fotó: AFP

A módosítást követően tehát egységes és általános, az engedélyezési eljárás költsége alóli mentesülési szabály vonatkozna a kútlétesítésre.

A rendelkezések a törvény kihirdetését követő napon hatályba lépnek, vagyis még idén sor kerülhet erre, amennyiben elfogadják a javaslatot.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy az engedély nélkül létesített kutak bejelentésének elmulasztása miatt ne szabhatnának ki vízgazdálkodási bírságot a jövőben.

Ha a mostani formájában fogadják el a törvényjavaslatot, akkor ezt csak 2020 végéig lehetne megúszni, a bejelentési kötelezettség teljesítése esetén. Erre érdemes odafigyelni a portál szerint, mert a bírság összege akár 300 ezer forint is lehet a természetes személyek esetében.

törvényjavaslat kút engedélyeztetés eljárási illeték
Kapcsolódó cikkek