Közélet

Soros György az év embere a Financial Times szerint

Az év emberének választotta Soros Györgyöt a Financial Times brit üzleti napilap, amely a befektetőről mint a liberális demokrácia, a nyitott társadalom alapvető képviselőjéről ír szerdai számában.

A brit napilap tájékoztatása szerint Soros György elért eredményei és az általa képviselt értékek végett érdemelte ki a címet. Soros napi támadásokkal küzd aktivitása és világról alkotott liberális elképzelései miatt. Egy eszme a populisták ostromában, támadják minden oldalról, Oroszországtól Amerikáig – írták.

Soros György
Fotó: Eric PIERMONT / AFP

A cikk szerint személyével kapcsolatban számos antiszemita összeesküvés-elmélet látott napvilágot. Nyitottsága, a média szabadsága és az emberi jogok iránti elkötelezettsége pedig felkeltette az Európában egyre erősödő tekintélyelvű rezsimek és a populisták haragját. Alig telik el egy nap olyan nyilatkozatok és kijelentések nélkül, amelyek ne „a világpolitika mesteri manipulátoraként” ábrázolnák – olvasható a cikkben.

Soros György 1930. augusztus 12-én született Budapesten, pénzügyi tevékenységén kívül sokszor világpolitikai eseményekben is szerepet vállalt. Többek között támogatta a Black Lives Matter nevű progresszív mozgalmat, amivel az Egyesült Államok határain kívül is közismertté vált. A Közép-európai Egyetem (CEU) örökös kurátora és a kuratórium tiszteletbeli elnöke. A több mint 50 országban működő társadalmi szervezeteket támogató nemzetközi alapítványáról, az Open Society Foundationsről (Nyílt Társadalom Alapítványok) is ismert. Magyarországon az ehhez az alapítványi hálózathoz tartozó, 1984-ben Soros Alapítvány néven általa alapított szervezetet is támogatja adományaival.

 

Financial Times Soros György év embere
Kapcsolódó cikkek