Közélet

Véget ért a hadiállapot Ukrajnában

Feloldották a hadiállapotot Ukrajnában – jelentette be Petro Porosenko a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülésén.

Feloldották a hadiállapotot Ukrajnában

– jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök szerdán.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál beszámolója szerint Porosenko közölte, hogy

a hadiállapot beszüntetése az ő elvi döntése, amely az ország biztonsági helyzetének értékelésén alapul.

Korábban már többször kijelentette, hogy nem fogják meghosszabbítani a hadiállapotot annak lejárta után, kivéve, ha Oroszország nagyszabású támadást indítana Ukrajna ellen.

Petro Porosenko ukrán elnök
MTI/EPA/Pool/Elnöki sajtószolgálat/Mihajlo Markiv

Évek óta nem látott konfliktus bontakozott ki Oroszország, illetve Ukrajna és több nyugati szövetségese között: a hadiállapotot – ami az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája – azután vezette be az elnök kezdeményezésére az ukrán parlament az ország tíz megyéjében 30 napra, azaz december 26-ig, hogy november 25-én

a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a legénységüket pedig letartóztatta és tiltott határátlépés címén eljárást indított ellenük.

Kijev az incidenst a nemzetközi jog megsértésének és katonai agressziónak minősítette, Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán fél provokálta ki az egészet.

Donald Trump amerikai elnök az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva még a a G20-as országcsoport argentínai csúcsértekezletén tervezett kétoldalú találkozóját is lemondta Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Petro Porosenko Ukrajna
Kapcsolódó cikkek