Közélet

A nagypénteki munkaszünet miatt pereltek

Bírósághoz fordult egy férfi, aki szerint vallási hovatartozása miatt nem kapta meg a járandóságát a munkahelyén.

Az uniós jog által tiltott, valláson alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy Ausztriában nagypénteken csak azoknak a munkavállalóknak biztosítanak fizetett munkaszüneti napot, akik bizonyos egyházak tagjai. Amíg Ausztria nem módosítja a szabályozást, a munkáltatók kötelesek a nagypénteki fizetett munkaszüneti napot a többi munkavállalójuknak is biztosítani – írta a Bíróságának sajtóközleménye.

A közlemény szerint

a nagypéntek kizárólag az Ágostai és Helvét Hitvallású Evangélikus Egyház, az Ókatolikus Egyház, valamint az Egyesült Metodista Egyház tagjai számára minősül fizetett munkaszüneti napnak.

A rendszer célja, hogy ezen egyházak tagjai nagypénteken gyakorolhassák a vallásukat anélkül, hogy szabadságot kelljen kivenniük.

Fotó: Pixabay

M. Achatzi egy magánnyomozó irodának, a Crescónak az alkalmazottja:

álláspontja szerint megfosztották a munkaszüneti napra járó bérpótléktól, amelyet nagypéntek napján végzett, emiatt a bérpótlék megfizetését követeli. A férfi egyik egyháznak sem a tagjai.

A bíróság keddi ítéletében megállapítja, hogy valláson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósult, amelynek értelmében egyrészt a nagypéntek csak bizonyos egyház tagjai számára munkaszüneti nap, és másrészt csupán e munkavállalók jogosultak arra, hogy amennyiben e munkaszüneti napon dolgozni kényszerülnek, kiegészítő bérpótlékban részesüljenek.

Az ilyen nemzeti szabályozás nem igazolható sem mások jogainak és szabadságának védelméhez szükséges intézkedésként, sem a vallással kapcsolatos hátrányok kompenzálását célzó különleges intézkedésként.

Amíg az érintett tagállam az egyenlő bánásmód helyreállítása céljából nem módosította a szabályozását, az e szabályozás hatálya alá tartozó, magánjogi jogállású munkáltató köteles arra, hogy a nagypénteki munkaszüneti naphoz való jogot a többi munkavállalója számára is biztosítsa, amennyiben ezen utóbbiak előzetesen kérelmezték e munkáltatótól, hogy e napon ne kelljen dolgozniuk, és következésképpen köteles arra, hogy e munkavállalók – írta í közlemény.

vallás munkavállalás Európai Unió Bíróság megkülönboztetés Ausztria
Kapcsolódó cikkek