A német hatóság szulfitot mutatott ki Piacelli márkájú citromlé-koncentrátumokban, amelyet a termék jelölésén nem tüntettek fel. A szulfitra érzékeny fogyasztóknál a termék allergiás reakciókat válthat ki – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán, a honlapján.
A kén-dioxid és szulfit (E 220-228) élelmiszer adalékanyagokat többek között tartósítószerként adják élelmiszerekhez. Arra érzékeny embereknél allergiás – esetenként súlyos – reakciót okozhat, ezért a címkén a kilogrammonkénti 10 milligrammos, illetve literenkénti 10 milligrammos összkoncentrációt meghaladó mennyiséget mindig jelölni kell.
Citromlé-kóstolót tartott a Nébih
A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de nyolc esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.