Közélet

Az USA megkezdi a kitáncolást az oroszokkal kötött atomalkuból

Az Egyesült Államok felfüggeszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait. Angela Merkel további tárgyalásokat szorgalmaz.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok megkezdi az INF-egyezményből való kivonulás folyamatát, és szombattól felfüggeszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait. Donald Trump elnök is ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trump úgy fogalmazott, hogy a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, „megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést”.

Az INF-szerződést 1987-ben írta alá a két ország. Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. A szerződés, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Merkel további tárgyalásokat szorgalmaz

További tárgyalásokat szorgalmaz az INF-szerződésről a német kancellár. Angela Merkel azt mondta, Németország arra fogja kihasználni a hat hónapos átmeneti időszakot, hogy ezalatt folytassanak további tárgyalásokat az egyezményről.

Mindent megteszünk a további tárgyalások érdekében... Az világos, hogy Oroszország megsérti a szerződést... Fontos, hogy nyitva tartsuk a tárgyalások lehetőségét

– mondta Merkel. „Oroszország kihasználhatja ezt az időszakot arra, hogy megfelelően járjon el”, és elkerülje, hogy megszűnjön a szerződés – tette hozzá.

A témához fűzött Twitter-bejegyzésében Heiko Maas német külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a világ „kevésbé biztonságos lesz a szerződés nélkül”.

Egyesült Államok INF-egyezmény Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek