Közélet

Egy csokor hóvirágért már börtön járhat

Magyarországon négyféle hóvirág létezik, ezek közül az egyik fajta védett.

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni – írta a Magyar Hírlap.

Az újsággal Kiss Károly önkéntes természetvédelmi őr közölte, hogy az

Európában honos huszonegyből négyféle, az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirág él Magyarországon. Ezek közül a kikeleti hóvirág a védett. A többi fajba tartozó termesztett növényre nincs tilalom, ám az árusításhoz szükséges jóváhagyás beszerzése elég körülményes.

A lappal a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatala közölte:

ha valaki kér, elvileg kaphat engedélyt arra, hogy mesterségesen nevelt hóvirágot hozzon forgalomba, ám ehhez csak akkor tud bármilyen hatóság hozzájárulni, ha előtte egy helyszíni szemlén érdemben meggyőződik arról, hogy adottak a termesztés feltételei.

Fotó: MTI Fotó: Sóki Tamás

A hivatal jelezte, hogy a szabályozás meglehetősen ellentmondásos:

a kikeleti hóvirág – függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő – 2005-től az egész Európai Unióban szigorúan védett, ugyanakkor a többi faj esetében mégis lehet felhatalmazást szerezni a forgalmazásra.

Hozzátették azonban, hogy eddig az egész országban talán fél tucat magánszemély kért és kapott ilyesmire jóváhagyást az elmúlt öt évben.

A rendőrség nem vezet külön statisztikát a hóvirágos ügyekről, de a Magyar Hírlap cikke szerint alig néhány eljárás indulhatott az utóbbi esztendőkben efféle természetkárosítás miatt.

természetvédelem rendőrség hóvirág
Kapcsolódó cikkek