Közélet

Nem jött össze a megállapodás Trump és Kim között

Nem jutott megállapodásra az amerikai elnök és az észak-koreai vezető a csúcstalálkozójukon. Washington szerint a találkozók a jövőben folytatódnak.

Nem jutott megállapodásra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójuk második napján, a találkozók a jövőben folytatódnak – közölte csütörtökön a washingtoni Fehér Ház.

Pedig jól indult...

Az amerikai elnök a megbeszélések folytatása előtt tartott sajtótájékoztatón megerősítette már korábban is hangoztatott álláspontját, hogy nem kell elsietni a megállapodást Phenjannal.

Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

A gyorsaság nem fontos, ami az, hogy a megfelelő egyezséget érjük el

– mondta, hozzátéve: értékeli, hogy Észak-Korea a szingapúri csúcs óta nem hajtott végre atom- és rakétakísérleteket. Trump hangsúlyozta:

kapcsolata Kimmel erős, és ilyenkor „jó dolgok” történnek.

A szóvivő továbbá megerősítette, hogy a két vezető megvitatta a Koreai-félsziget atommentesítését. Hozzátette, hogy most nem jutottak megállapodásra, de a felek küldöttségei a kérdésben később összeülnek majd.

A két vezető találkozóját a szóvivő ismét nagyon jónak és építő jellegűnek minősítette.

Másképp látják az atommentesítést a felek

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök nem ugyanúgy képzeli el az észak-koreai atommentesítést. A szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta,

Kim Dzsong Un úgy szeretné véghez vinni a folyamatot, hogy a már meglévő eszközöket és kísérleti területeket megtartja, csak új fejlesztéseket, kísérleteket nem végeznek. Ezzel szemben Donald Trump azt akarja, hogy semmisítsenek meg mindent, szereljenek le teljesen

–tette hozzá. Közölte, Észak-Koreának olyan sok eszköze van, hogy többszörösen meg tudná semmisíteni a világot. Ez sok kérdést vet fel, ezért nem szabad siettetni a megegyezést – vélekedett.

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Cohen miatt siethetett haza Trump

Az AFP azt is felvetette, hogy Trumpnak azért is válhat sürgőssé távozása Hanoiból, mert egykori ügyvédje,

Michael Cohen a képviselőház egyik bizottságának szerdai meghallgatásán azt mondta, hogy Trump hazudott az amerikaiaknak. Egyben rasszistának és csalónak nevezte az elnököt.

Úgy vélekedett, hogy körbeudvarolja a fehér fajgyűlölőket, és más országokat „koszfészeknek” nevez. Hozzátette, nem tudja, hogy Trump összejátszott-e oroszokkal, de él a gyanúperrel ezen a téren.

Kim zavarban van Otto Warmbier miatt

A sajtóértekezleten megkérdezték Trumptól, hogy a találkozón felmerült-e Otto Warmbier amerikai állampolgár észak-koreai őrizetbe vétele, majd kómás állapotban történt visszatérése az Egyesült Államokba és halála 2017-ben. Az elnök azt mondta: Kim azt felelte neki, hogy nagyon rosszul érezte magát az ügyben.

Trump úgy vélekedett, nem hiszi, hogy az észak-koreai vezető tudott a diák állapotáról, különben nem engedte volna a tragédia megtörténtét. Az elnök inkább az észak-koreai börtönviszonyokat okolta a diák haláláért.

Donald Trump
Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Trump felemlítette a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatok felfüggesztésének kérdését is, amelyről a tavalyi első észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót követően döntött. Azt mondta, továbbra is úgy véli, ezek a manőverek költségesek, Dél-Koreának hozzá kell járulnia a kiadásokhoz. Arról nem szólt, hogy vajon tesz-e további lépéseket a hadgyakorlatokkal összefüggésben.

Az elnök több újságíró kérdésére nem válaszolt, majd az eredeti tervekhez képest két órával korábban elindult a repülőtérre, és elutazott Vietnamból.

További részletek hamarosan!

Donald Trump Kim Dzsong Un diplomácia USA Észak-Korea
Kapcsolódó cikkek