Közélet

Újraválasztották Aleksander Ceferint az UEFA élén

A várakozásoknak megfelelően – közfelkiáltással – újraválasztották elnöknek Aleksander Ceferint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki tisztújító kongresszusán.

Ceferin megbízatása négy évre, 2023-ig szól, kihívója nem volt.

A szlovén ügyvéd a római kongresszuson kiállt a Bajnokok Ligája mellett. Mint mondta, az európai klubok szövetségének (ECA) vezérigazgatójával, Andrea Agnellivel együtt ellenzi azt a kezdeményezést, mely szerint 11 európai élklub 2021-től a Bajnokok Ligája helyett egy európai szuperligában venne részt. Leszögezte:

amíg ők állnak a két szervezet élén, nem lesz ilyen sorozat.

„Ez nem ígéret. Ez egy tény” – mondta. Hozzátette, ha a topcsapatok ragaszkodnának új elképzelésükhöz, „megszűnnének nagy klubok lenni az emberek szívében”.

Aleksander Ceferin
Fotó: AFP

Ceferin egyben felszólította a nemzetközi szövetséget (FIFA) – amelynek elnöke, Gianni Infantino ott ült a hallgatóságban –, hogy vegye figyelembe az UEFA ellenérveit a FIFA új terveivel, a 24 csapatosra bővített klubvilágbajnoksággal és az egész világra kiterjedő Nemzetek Ligájával kapcsolatban.

Azzal, hogy kifejezzük egyet nem értésünket a FIFA felé, egyúttal tiszteletet tanúsítunk irányába és a labdarúgás felé is, a játék felé, amit szeretünk, s amelyet meg kell védenünk

– fogalmazott Ceferin. – „Őszintén bízom abban, hogy a FIFA szintén tiszteletet mutat majd irányunkba, és meghallgatja észrevételeinket.”

Ceferint 2016 szeptemberében választották elnöknek, miután elődjét, Michel Platinit „összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Az 51 éves Ceferin első teljes ciklusára kapott most bizalmat.

 

UEFA szuperliga Aleksander Ceferin
Kapcsolódó cikkek