Közélet

Több mint egymilliárdot dobtunk össze a tehetségeknek

Tavaly 1,4 milliárd forint folyt be az szja-felajánlásokból a Nemzeti Tehetség Program működésére.

Tavaly összesen több mint 1,4 milliárd forintnyi felajánlás érkezett a Nemzeti Tehetség Program (NTP) számára. A kezdeményezést az országgyűlés még 2008 végén indította útjára egy határozattal, amiben a program időtartamát 20 évben szabták meg. Az alapvetés annak a felismerése, hogy mivel Magyarország nem bővelkedik ásványkincsekben, az egyik legfontosabb erőforrását a tehetségek jelentik. Az NTP az ő támogatásuk egyik eszköze, amely egyúttal a tehetséggondozást a hivatalos állami program szintjére emelte.

Az NTP célja, hogy az állami és civil szféra együttműködésével összehangolják a hazai és uniós források felhasználását a Magyarországon, illetve a külhoni magyarlakta területeken élő fiatalok segítésére.

A program keretében meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban részt vevők széles köre nyújthat be támogatási igényt. A pályázatok számos cél mellett a tanulmányi és művészeti versenyeket, a tudományos diákköri műhelymunkát, a felsőoktatási tehetséggondozó konferenciákat, a roma fiatalok tehetségfejlesztését és a hátrányos helyzetű térségekben élő tehetséges fiatalokat karolják fel.

Fotó: Shutterstock

Az NTP súlyát jól mutatja, hogy a védnökei között ott van Zsédenyi Adrienn énekesnő és Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az ifjú tehetségeket pedig Onodi Henrietta ökológus-hallgató képviseli. Az NTP számos talentum pályája mellett bábáskodik. Törös Luca Bella 11 éves népdalénekes, második éve ösztöndíjasa a programnak. Kozsán Balázs 15 éves, a Wado-Kai karate Magyar-, Európa- és Világbajnok sportolója, harmadik éve kap támogatást az NTP-től. Nyíri Anna Eszter a természettudományok és a robotika terén tud felmutatni komoly eredményeket, utóbbival nyolc éve foglalkozik.

Az NTP munkáját idén is finanszírozhatják az állampolgárok, erről május 20-ig, a személyi jövedelemadó éves bevallásának időpontjáig dönthetnek az egy százalékos felajánlás lehetőségével. Az NTP technikai száma 1823. Az 1+1 százalékos felajánlásáról a által közzétett nyomtatványokon lehet rendelkezni, a részletes tudnivalók itt érhetők el.

nemzeti tehetség program felajánlás 1+1 százalék NTP
Kapcsolódó cikkek