Közélet

Leváltották a guantánamói amerikai börtöntábor parancsnokát

Az amerikai haderő leváltotta a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntáborának parancsnokát vasárnapi közlemények szerint. A döntést azzal indokolták, hogy John C. Ring ellentengernagy „elvesztette a vezetői képességébe vetett bizalmat”, de többet az ügy részleteiről egyelőre nem tudtak meg a hírügynökségek.

A vezetőváltás nem okoz törést az őrizetben tartás biztonságosságában, emberségességében és törvényességében

– olvasható a védelmi minisztérium és a börtöntábort felügyelő déli parancsnokság közleményében.

Amanda Azubuike ezredes, a déli parancsnokság szóvivője a CNN hírtévének azt mondta:

A parancsnokok túlnyomó többsége kiválóan teljesíti feladatát. Ha hibáznak, akkor felelősségre vonjuk őket, ami jelzi, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonítunk a katonai vezetőinkbe vetett közbizalomba. Ring ellentengernagy ideiglenesen más feladatot kap.

Az Egyesült Államok a guantánamói börtöntábort 2002 januárja óta működteti a bírósági ítélet nélkül, terrorizmus vádja miatt fogva tartottak őrzésére. A tábornak vannak vagy voltak olyan őrizetesei is, akik ellen még vádat sem emeltek szabályosan. A börtönben – amelynek 1800 katonai és polgári alkalmazottja van – jelenleg 40 őrizetest tartanak fogva, a legfiatalabb 37, a legidősebb 71 éves.

Ring ellentengernagy a létesítmény 18. parancsnoka volt, és ha most nem váltották volna le, akkor megbízatása júniusban lejárt volna, annak megfelelően, hogy az intézmény élén körülbelül évente van váltás.

Fotó: AFP

Ring tavaly április óta látta el ezt a feladatot, miután a Nimitz repülőgép-hordozó parancsnoka volt. Nem sokkal hivatalba lépése után javaslatot tett arra, hogy a déli parancsnokság építsen egy új börtönépületet 15 olyan fogvatartott számára, akit 2006 előtt még a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tartott fogva titkos börtöneiben. Javaslatát azzal indokolta a The New York Times című napilap egy jelentése szerint, hogy a tábor legszigorúbb börtöne lassan nem lesz alkalmas az idősödő rabok fogva tartására.

Ebben a börtönben raboskodik például Hálid Sejk Mohamed, az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás feltételezett kitervelője és az al-Kaida terrorhálózat több egykori vezetője, illetve egyszerű tagja.

Barack Obama elnöksége elején, 2009-ben ígéretet tett arra, hogy bezáratja a börtöntábort, kísérletet is tett rá, de a washingtoni kongresszus megakadályozta ebben. Donald Trump amerikai elnök tavaly év elején kiadott egy rendeletet, hogy a börtöntábort továbbra is fenntartják, sőt, „ha indokolt, más elítélteket is ott fognak bebörtönözni”.

Egyesült Államok Donald Trump Guantánamó John C. Ring Barack Obama
Kapcsolódó cikkek