BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még pár óráig jelenthetnek be szavazóköri delegáltakat a pártok

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról.

Péntek délután 16 óráig jelentheti be szavazóköri delegáltjait a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson listát állító kilenc párt. Péntek reggelig összesen 10 668 delegáltat jelentettek be a lehetséges 185 ezerből – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) péntek reggel közzétett adataiból.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, összesen 6727-et. Az MSZP-Párbeszéd 1855-öt, a Demokratikus Koalíció 1086-ot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 758-at, a Mi Hazánk Mozgalom 150-et, az LMP 66-ot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 35-öt, a Momentum Mozgalom húszat, a Magyar Munkáspárt pedig egyet.

Fotó: AFP

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10 277 bizottságba – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhetnek két-két tagot a bizottságba. Az EP-választáson kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.