Közélet

Neymar nyert a bíróságon, használhatja a saját nevét

Az Európai Unió Törvényszéke helybenhagyja a Carlos Moreira által lajstromoztatott „NEYMAR” védjegy törlését – közölte kedden a szervezet.

2012 decemberében a portugál Guimarãesben élő Carlos Moreira azzal a kérelemmel fordult az Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO), hogy ruházati cikkek, lábbelik és kalapáruk vonatkozásában európai uniós védjegyként lajstromozza a „NEYMAR” szómegjelölést. A védjegyet 2013 áprilisában lajstromozták is – derül ki a törvényszéki közleményből.

Mint írják, 2016 februárjában Neymar Da Silva Santos Júnior az említett védjegy törlése iránti kérelmet nyújtott be az EUIPO-hoz az árujegyzékében szereplő valamennyi áru vonatkozásában.

Az EUIPO helyt adott a törlési kérelemnek. Moreira viszont ezt megtámadta az Európai Unió Törvényszéke előtt, azonban a törvényszék keddi ítéletében helybenhagyta az EUIPO határozatát,

amely szerint Moreira rosszhiszeműen járt el a „NEYMAR” védjegy lajstromozása iránti kérelem benyújtása során.

Messi pert nyert Massival szemben

Nem Neymar az első, akinek visszaélnek a nevével: az argentin Lionel Messinek is volt egy hasonló ügye tavaly.

Moreira „nem tudta”, hogy ekkora sztár lesz Neymar

Jóllehet Moreira elismerte, hogy a „NEYMAR” védjegy lajstromozása iránti kérelem benyújtásakor tudomása volt Neymar Da Silva Santos Júnior létezéséről,

azt állítja, hogy nem tudott arról, hogy a brazil sportoló a labdarúgás nemzetközileg elismert tehetségű reménysége,

és arra hivatkozik, hogy e személy még nem volt ismert Európában.

Fotó: ALEJANDRO PAGNI / AFP

Az EUIPO határozatából kitűnik, hogy a hozzá benyújtott törlési kérelem alátámasztására előterjesztett bizonyítékok bizonyítják, hogy Neymar a releváns időpontban már ismert volt Európában, különösen a brazil nemzeti labdarúgócsapattal elért eredményei folytán, továbbá hogy 2009. és 2012. között gyakran szerepelt az európai médiában, különösen Franciaországban, Spanyolországban vagy az Egyesült Királyságban.

Neymart tehát már rendkívül ígéretes labdarúgó-játékosként ismerték el, aki a jövőbeni szerződtetése céljából több nagy európai labdarúgóklub figyelmét felkeltette,

több évvel azt megelőzően, hogy 2013-ban ténylegesen az FC Barcelona klubhoz került volna.

Casillasszal is bepróbálkozott

A törvényszék azt is megerősíti, hogy Moreira nem csak korlátozott ismeretekkel rendelkezett a labdarúgás világáról, amit az is bizonyít, hogy ugyanazon a napon, amikor kérelmet nyújtott be a „NEYMAR” védjegy lajstromozása iránt, lajstromozásra jelentette be az „IKER CASILLAS” szóvédjegyet, amely védjegy megegyezik egy másik híres labdarúgó nevével.

Iker Casillas (b) 2012-ig szinte mindent megnyert, amit egy labdarúgó nyerhet
Fotó: AFP PHOTO / Lluis GENE

Moreira egyébiránt elismerte a törvényszék közleménye szerint, hogy ebben az időpontban ismerte a labdarúgás világát. E megállapításokra, valamint azon körülményre tekintettel, hogy a kizárólag a „NEYMAR” szóelemből álló védjegy pontosan megegyezik azzal a névvel, amely alatt Neymar Da Silva Santos Júnior a labdarúgó-teljesítményei miatt ismertté vált, nem képzelhető el, hogy Moreira nem rendelkezett információval a labdarúgó létezéséről abban az időpontban, amikor a „NEYMAR” védjegy lajstromozása iránti kérelmet benyújtotta. Ugyanakkor a portugál tagadja, hogy kizárólag abból a célból kérte a „NEYMAR” védjegy lajstromozását, hogy kihasználja a brazil labdarúgó jóhírnevét. Többek között

azt állítja, hogy a „NEYMAR” nevet kizárólag a szó hangzása, nem pedig a labdarúgóra való utalás miatt választotta.

Moreira nem adott elő meggyőző érvet az EUIPO azon értékelésével szemben, amely szerint a vitatott védjegy lajstromozása iránti kérelmét kizárólag a labdarúgó jóhírnevének élősködő kihasználására irányuló szándék indokolja – írja a törvényszéki közlemény.

Európai Unió Törvényszéke Európai Unió Bíróság Iker Casillas bíróság Neymar védjegy
Kapcsolódó cikkek