Közélet

Több száz hamis okmányt állított ki, de lebukott

Vádat emelt a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség egy okmányirodai ügyintéző ellen, aki mintegy kétszáz hamis útlevelet és személyazonosító igazolványt állított ki nem uniós polgároknak 2015 júniusa és 2016 decembere között – közölte a fővárosi főügyész szerdán.

A 31 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál dolgozott, ahol személyazonosító igazolványokat és az útleveleket adott ki, valamint a személyazonosság ellenőrzésére egy úgynevezett Képnézegető alkalmazást kellett használnia, ha a kérelmező honosítási okiratot mutatott be – írta Ibolya Tibor a fővárosi főügyész közleményében.

Az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy, a nyomozás során egyelőre ismeretlenül maradt szervezett elkövetői kör, és rávette, hogy 168 (többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán) állampolgárnak valótlan tartalmú, a kérelmezők fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazó magyar magánútlevelet és személyit állítson ki. A nő összesen 198 ilyen okmányt adott ki, és ezzel az tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat. Az ügyintézés során szándékosan nem alkalmazta az előírt alkalmazást.

MTI Fotó: Pénzjegynyomda

Az ügy másik – jelenleg letartóztatásban lévő – vádlottja egy 38 éves ukrán férfi, aki a nő révén jutott valótlan tartalmú útlevélhez. A férfit végül az Egyesült Királyságban fogták el, és átadták a magyar hatóságoknak – derül ki a közleményből.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés, és 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, a férfi ellen egy rendbeli, felbujtóként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságra.

okmányhamisítás okmány okmányiroda Hamis okmány
Kapcsolódó cikkek