Közélet

Válságot okozhat a népességfogyás Ázsiában, mi is megérezhetjük

Várhatóan 2023-ra éri el demog­ráfiai csúcsát Kína, ami számos gazdasági problémát idézhet elő az országban. A krízissel az egész térségben számolni kell.

Kína 2023-ra valószínűleg eléri demográfiai csúcsát, ezért az eddig vártnál hat évvel korábban kell az abból fakadó gazdasági következményekkel számolnia. A Global Demographics és az Analytics Company Complete Intelligence (ACCI) által készített közös tanulmány rávilágított, hogy a szülőképes korú nők (15–49 évesek) száma 2023-ra mintegy 318 millióra csökkenhet a tavalyi 346 millióról. Ennek következtében négy év múlva visszaesik a gyerekszületések száma, 13,3 millió baba jöhet majd a világra. A demográfiai jelentés adatai ugyan drasztikusak, de nem meglepők.

Az utóbbi pár évben ugyanis az adatok már inkább csökkenő tendenciát mutattak.

2015-ben ezer nőre 45,6 szülés jutott, 2016-ban – egy hirtelen megugrás után – már 49,9, de tavaly csupán 43,9. A teljes születésszám összességében 12 százalékkal zsugorodott 2017–2018-ban.

Fotó: AFP

Mint ismeretes, Kína 2013-ban lazítani kezdte az egy gyerek vállalására épülő családpolitikáját. Ennek hatására jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma, miközben a születésszámok megemelkedtek. „A program hatásai mára kezdenek kifutni, ráadásul az ország már nem is igazán tud mit tenni, hogy érdemben növelje a születésszámot” – mutatott rá a jelentés egyik szakértője. Fontos lenne azonban cselekednie a kínai kormánynak, a demográfiai jelentés ugyanis súlyos következményeket vetít előre, egyebek között azt is, hogy jelentős mértékben eshet egyes iparágak teljesítménye.

Elsősorban a csecsemőket és a gyerekeket érintő fogyasztói szektorban kezdhet el kiéleződni a verseny. Áttevődik majd a hangsúly az általános növekedésről a piaci részesedésért folyó harcra

– jelentette ki Tony Nash, az ACCI vezetője. Szerinte Kína problémája nem lesz egyedülálló a térségben, mivel Dél-Koreában, Japánban és Tajvanon is csökkenni fog a népesség. „Ez társadalmi és gazdasági mobilitási gondot fog okozni, Ázsiában tehát beüthet egy gazdasági krízis” – figyelmeztetett.

A szakértő által vázolt helyzet elég súlyosnak tűnik, miután Északkelet-Ázsia felel a globális feldolgozóipari termelés 35 százalékáért.

Az ágazatban egyre több az automatizáció, ahhoz viszont az egyre inkább elöregedő társadalmak nehezen tudnak alkalmazkodni. Kínában ráadásul külön gondot okozhat a függőség mértéke is, vagyis hogy a dolgozó lakosságnak mekkora inaktív népességet kell támogatnia vagy eltartania 2023-tól. A jelentés szerint a két folyamat együtt súlyos jövedelmi különbségekhez vezethet, tovább nehezítve az egyes szektorok helyzetét.

Nőkre vadászó bűnbandák

A kínai egykepolitika következménye, hogy az országban sokkal több a férfi, mint a nő. Ezért erre szakosodott bűnbandák szegényebb környékbeli országokból, Észak-Koreából, Vietnámból, Laoszból és újabban Pakisztánból igyekeznek erőszakkal és hamis ígéretekkel nőket találni az értük fizetni hajlandó kínai férfiaknak. A bandák gyakran házasságra kényszerítik a nőket, vagy szexmunkásnak adják el őket – írja Az Üzlet portál. | VG

 

Ázsia népességfogyás Kína válság
Kapcsolódó cikkek