Közélet

Júliustól nem kell annyi pénzt a közjegyzőnél hagynunk

A díjak csökkentése elsősorban azokat a társadalmi rétegeket érinti, amelyeket a legújabb kormányintézkedések ily módon is preferálni kívánnak, így elsősorban a nagycsaládosokat, a lakáshitelt felvevőket és a fiatal lakásvásárlókat, de az intézkedés célja az is, hogy az idős, illetve a látássérült személyeket is a korábbiaknál előnyösebb helyzetbe hozza.

A közjegyzői díjak csökkenéséről a Privát Bank számolt be, a részleteket Dr. Szécsényi-Nagy József, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője árulta el az oldal számára.

A közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell fizetnie július 1-jét követően azoknak, akik lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek, köszönhetően a közjegyzői díjrendelet legújabb módosításának – olvasható a cikkben.

Mindemellett határozott kormányzati és jegybanki szándék, hogy általános gyakorlattá váljon a rövidebb és elektronikusan is elfogadható közjegyzői okirat.

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf emellett felhívta a figyelmet: fontos a közjegyzői irodában aláírni a dokumentumokat, mivel egy közjegyzői irodában biztosított minden feltétel ahhoz, hogy a hitelfelvevő az okirat aláírását megelőzően, a közjegyző segítségével pontosan megértse, és nyugodtan átgondolhassa, mit ír alá.

Az ingatlan-adásvételi szerződésekhez kapcsolódóan is több új kedvezményt sorol fel az új rendelet:

  • a nagycsaládosok közjegyzővel készíttetik az adásvételi szerződést, akkor a szokásos munkadíj háromnegyedét kell csak fizetniük,
  • az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig csupán a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell megtéríteniük a jövőben.
  • ingatlan, lakás, költözés, fiatal család
    Fotó: Shutterstock

    A kedvező feltételek nem változnak

    A legkedvezőbb közjegyzői díjra továbbra is az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél – például a CSOK-hoz kapcsolódó lakáshitelnél – kell számítani. Az ilyen hitelszerződésekhez kapcsolódó közjegyzői okirat díja a szokásos közjegyzői díj 30 százalékát sem éri el – így marad minden a régiben.

    nagycsalád közjegyző hitelezés Bank ingatlanbérlés
    Kapcsolódó cikkek