Közélet

Csernobil a könyvpiacot is meghódította

Már hatodik éve teszi közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistáját.

Érezhető volt a nyári könyvünnepek hatása a Bookline júniusi sikerlistáján, amelyre közel harminc új könyv került fel. A sikerlista élén korunk egyik legtragikusabb atomkatasztrófájának története áll, ezt követően egy második világháborús visszaemlékezés jön a sorban, és továbbra is megunhatatlan számunkra a sorskutatás – olvasható a Bookline közleményében.

A csernobili katasztrófa feldolgozására két évtizedet szánt Szvetlana Alekszijevics, Nobel-díjas fehérorosz írónő. A Csernobili ima című könyvében arról számol be, amit egykor a szovjet vezetés eltitkolt a világ elől. Stern Rózsa Ibolya egyike azon keveseknek, akik az 1940-es években túlélték Josef Mengele embertelen kísérleteit. Évtizedek elteltével emlékeit Veronika H. Tóth újságíró eleveníti fel a Mengele-lány című memoárban. Az élmezőnyt – ahogyan az előző havi sikerlistát – újra Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve zárja, amelyben a szerző kifejti, hogy ismétlődő kudarcaink okait családtagjaink életeseményein keresztül is érdemes megvizsgálni.

A Bookline közlése szerint

a legkeresettebb könyvek listáján szép számmal képviselteti magát a magyar szépirodalom.

Erre minden bizonnyal nagy hatással voltak a nyári könyvünnepek, a Margó és az Ünnepi Könyvhét. Závada Pál legújabb regényének, a Hajó a ködben hősei a Weiss Manfréd Művek örökösei. Závada megszólaltatja őket a túlélésért folytatott vagy éppen szerelmi természetű küzdelmeikben, személyes hangon számol be megpróbáltatásaikról. Péterfy Gergely regénye, A golyó, amely megölte Puskint egy szerelem lebilincselő története, amelyben a vágyainkon és ösztöneinken való felülemelkedés lehetőségét vizsgálja. Péterfy-Novák Éva két alkotása a júniusi sikerlistára is felkerült. Legfrissebb könyvében, az Apád előtt ne vetkőzzben a generációkon átívelő családi minták megtöréséről, míg az Egyasszony című regényében egy fiatal vidéki lány küzdelméről szól.

Fotó: Shutterstock

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami júliusban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint Gévai Csilla Nagyon zöld könyv című könyve lett. A szakmai csapat részéről Szinetár Dóra színésznő a következőket mondta a könyvről: „Olvasmányos, szórakoztató nyelvezete lehetővé teszi, hogy a helyenként tudományos mélységű leírások érdekesek maradjanak, és akár egy tizenéves gyermek se veszítse el irántuk az érdeklődését.”

Már hatodik éve teszi közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistáját. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi lista bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók.

Bookline könyvpiac könyv
Kapcsolódó cikkek