Közélet

Nem csak a legfrissebb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs ehető

A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor – érdemtelenül – a szemétben végzi.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként, csaknem

6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente. Ennek egy részét azért, mert az étel alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás

– olvasható a Nébih közleményében.

Fotó: VG

A Nébih ezért egy kampányt indított el, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy

  • nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló,
  • a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással,
  • érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.
  • A kampány edukációs anyagaival elsősorban a Nébih Maradék Nélkül élelmiszerpazarlás elleni programjának felületein találkozhatnak az érdeklődők. Emellett a hivatal saját csatornáin és egyéb tematikus oldalain is megjelennek majd a praktikus tudnivalók. A jövőben pedig a programhoz kapcsolódó rendezvényekre, izgalmas aktivitásokra is számíthatnak a vásárlók.

    pazarlás zöldség gyümölcs Nébih
    Kapcsolódó cikkek