Közélet

Sokszor elmarad az allergének feltüntetése

Több tucat termék visszahívását rendelte már el idén a Nébih, a legtöbb esetben nem vagy nem megfelelően jelölt allergén volt a feltárt probléma.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idén eddig 31 termék visszahívását rendelte el, ezek közül a legtöbb, nyolc esetben nem vagy nem megfelelően jelölt allergén, illetve szulfit volt a feltárt probléma

– derült ki a hivatal adatbázisából. Az ellenőrzéseken fennakadó termékek között előfordult, hogy nem jelölték a fűszeres szójababpasztában a mustárt, a szezámos, zöldséges szósznál a szójatartalom feltüntetése hiányzott, a puha mályvacukor sütemény esetében pedig a tej hiányzott az összetevők tételes felsorolásából.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Visszatérően, összesen négyszer okozott gondot fém-, műanyagdarab vagy üveg esetleges jelenléte:

fémet puffasztott kukoricában, műanyagot tönkölykásában, üveget pedig hántolt árpában is találtak.

Ezenkívül háromszor vezetett termékvisszahíváshoz határérték feletti formaldehid- vagy melaminkioldódás, ilyen eseteket bambuszból készült gyermekétkészletnél, csúszásmentes tálnál és egyéb konyhai eszközöknél regisztráltak. Kétszer-kétszer tártak fel a Nébih munkatársai fipronil-, valamint szalmonellaszennyezettséget, az utóbbit állateledeleknél, borjúnyelőcsőnél és báránytüdőnél.

A forgalomból való kivonáskor az adott terméket „csak” az üzletek polcairól veszik le, termékvisszahívást pedig akkor rendelnek el, ha a kockázatot jelentő termék már a vásárlónál van. Az utóbbi esetben nehézséget okoz a vásárlók elérése, értesítése.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

allergén Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Nébih
Kapcsolódó cikkek