Közélet

Kávéból menő városi bicikli

A bringa városi és sportváltozatban is kapható.

Különleges biciklit gyártott egy svéd cég, a Vélosophy. Az újrahasznosítás és fenntarthatóság jegyében készült kétkerekűt teljes egészében használt Nespresso kávékapszulákból építették fel. A két cég partnerségével létrejött projekt stílusosan a RE: CYCLE nevet kapta, és ezer darab limitált szériás biciklit dobtak piacra, ehhez több mint 300 ezer kapszulát használtak fel.

Augusztus közepétől értékesítik a bicikliket a Vélosophy webshopján keresztül. Ám itt még nem merül ki a svéd cég társadalmi felelősségvállalása:

azt is megígérték, hogy minden egyes eladott bicikli után egyet egy fejlődő országban élő iskolás gyermeknek adományoznak, elősegítendő a tanuláshoz való könnyebb hozzáférését.

A bringa városi és sportváltozatban is kapható, és többféle színből választhatnak a vevők. Az ára 8900 svéd korona (273 ezer forint).

A Nespresso kap­szulái egyébként visszaválthatók, és­ más használati tárgyak is készülnek belőlük: a felhasználók által összegyűjtött darabokat egyebek mellett szemüvegtokok, svájci bicskák, létrák vagy éppen zölséghámozók gyártásánál használják fel.

Fotó: Pixabay (illusztráció)

Más gyártóknak is egyre fontosabb a környezettudatosság, a Tchibo például szintén újrahasznosítja a használt kapszulákat, a weboldalukon azt állítják, mintegy 81 százalékban tudják újra felhasználni a vásárlók által összegyűjtött darabokat, ráadásul, ahogy kifejtik, más gyártókkal szemben ők újrahasznosítható műanyagból készítik a kapszuláikat, mert úgy gondolják, hogy az elő­állításuk kevésbé terheli a környezetet, mint az alumíniumkapszuláké.

https://twitter.com/NespressoUK/status/1160815757988679681

Ennek ellenére a környezetszennyezés miatt továbbra is számos kritika éri a kapszulás és párnás kávét értékesítő cégeket. Hamburgban például néhány éve betiltották az ilyen kávéfőzők használatát a kormányzati épületekben.

A piac ugyanakkor óriási növekedés elé néz:

az indiai központú Mordor Intelligence piackutató cég tavalyi elemzésében – amelyben a kapszulás és párnás kávék piacát vette górcső alá – arra jutott, hogy 2019 és 2024 között évi 7,1 százalékos átlagos növekedést produkál majd a piac a 2018-as bázisévhez képest, öt év múlva mintegy 23,5 milliárd dollárra (6800 milliárd forint) bővülve.

A legnagyobb piac Európa, a legdinamikusabban fejlődő pedig Ázsia és a csendes-óceáni régió. A tanulmányban nem esik szó a környezetkárosító hatásokról és az újrahasznosítás kérdéséről.

Nespresso bicikli Vélosophy
Kapcsolódó cikkek