Közélet

Ezerötszáz egészségipari cég szűnhet meg

A hazai orvostechnikai eszközöket gyártó ipar tavaly több mint háromszázmilliárd forintos árbevételt realizált, a közelgő uniós szabályozás után azonban újraoszthatják a piacot.

Három-négy éven belül eltűnhet a hazai egészségipari vállalatok 70 százaléka, mert az egy olyan szabályozást léptet életbe 2020. május 26-tól, amelynek csak a nagyvállalatok tudnak megfelelni

– mondta a Világgazdaságnak Kern József, a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének elnöke. Példaként említette, hogy minőségügyi vezetőt kell alkalmazniuk a cégeknek, az eszközgyártóknak QR-kóddal kell ellátniuk a termékeiket, fel kell építeni a termékek nyomon követését, ezek mind rengeteg költséggel járnak. Hozzátette:

a betegellátás nem fog sérülni, az orvosieszköz-gyártók piacának újraosztása viszont várhatóan meg­történik. Kern József szerint az egészségipar azért is fontos része a magyar gazdaságnak, mert évente 5-6 százalékos fejlődés előtt áll.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Magyarországon több mint ezer kis- és középvállalkozás dolgozik az egészségiparban, az orvostechnikai eszközök gyártásában és forgalmazásában pedig 2184 cég vesz részt

– mondta a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa. A jövőre életbe lépő uniós rendeletcsomag alapjaiban változtatja meg az orvostechnikai eszközök piacán tevékenykedő cégek működését, egyúttal jóval szigorúbb feltételek teljesítésére kötelezi az iparági szereplőket – hangsúlyozta a miniszteri biztos. Az uniós szabályozás miatti problémákat orvosolni kell, a hazai tanúsítószervezetek létrehozása támogatásra szorul, és a szakemberek képzésére sincs sok idő.

Nemzetgazdasági szintű érdek, hogy az orvostechnikai eszközök gyártására vagy forgalmazására szakosodott cégek felkészültek legyenek, és a rendelet hatálybalépésekor minden követelménynek eleget tudjanak tenni. Emellett a hazai kkv-k megfelelő tájékoztatása is kulcsfontosságú annak érdekében, hogy 2020 után is forgalmazhassák termékeiket az uniós tagállamokban.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Kern József egészségipar Horváth Ildikó Európai Unió
Kapcsolódó cikkek