Közélet

Orosz-amerikai kémtörténetről ír a The New York Times

Kimenekítették 2017-ben Oroszországból az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy orosz ügynökét, aki most Washington környékén él, az amerikai kormány védelmét élvezve – jelentette hétfő éjjel a The New York Times című lap és az NBC televízió.

A The New York Times honlapján meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: az ügynököt évtizedekkel ezelőtt szervezték be Moszkvában. Az orosz kormányzat középvezetője volt, és miután gyorsan haladt előre a ranglétrán, befolyásos pozícióra tett szert, ezért hozzáfért a Kreml titkosított dokumentumaihoz is

Az ügynök nem tartozott Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köréhez, de rendszeresen találkozott vele, és bejárása volt a Kreml legfőbb döntéshozóihoz is – írta a lap, de az ügynök nevét és tartózkodási helyét nem közölte. Az amerikai kormány a sajtóértesülések szerint

neki köszönhetően szerzett tudomást Moszkva feltételezett szándékáról és kísérleteiről a 2016-os amerikai választási folyamat befolyásolására, és ő tájékoztatta Washingtont úgy, hogy a beavatkozást maga Putyin döntötte el és irányította.

A The New York Times szerint az illető az amerikai hírszerzés legértékesebb forrása volt. Amikor azonban 2016-ban az amerikai hírszerzők szembesültek az orosz beavatkozási kísérletek komolyságával, úgy gondolták, hogy az ügynök biztonsága veszélybe került, ezért megpróbálták kimenekíteni Oroszországból. Ő azonban, családi okokra hivatkozva, visszautasította ezt.

A The New York Times úgy tudja: a CIA akkori igazgatója, John Brennan az elnökválasztás utáni hatalomátadás időszakában nem tájékoztatta Donald Trumpot az ügyről.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Az amerikai hírszerzés 2017 első felében ismét azt javasolta az ügynöknek, hogy hagyja el Moszkvát, és akkor már bele is egyezett.

A lépés véget vetett a CIA egyik legfontosabb forrása karrierjének

– állapította meg a lap.

Az NBC televízió hétfő éjjeli híradójában azt jelentette, hogy a volt ügynök valahol Washington környékén él, az amerikai kormány védelmét élvezi, és a saját neve alatt él. A televízió tudósítója felkereste a házát, de alighogy becsöngetett hozzá, az utcán felbukkant két terepjáró, és a belőlük kiszálló két férfi érdeklődött tőle, hogy mi járatban van. Majd közölték az újságíróval: barátai az orosz férfinek, és ők vigyáznak rá.

A CIA orosz ügynökének történetét hétfő délelőtt a CNN hírtelevízió közölte elsőként, ám információit akkor még egyetlen amerikai médium sem vette át. A CNN értesülései szerint 2017-ben Mike Pompeo, a Trump-kormányzat első CIA-igazgatója hozta meg a végső döntést az ügynök kimenekítéséről.

Az amerikai kormány és a hírszerzés egyelőre nem kommentálta az ügyet.

The New York Times CIA
Kapcsolódó cikkek