Közélet

Peking nagyon bosszús most a németekre

Pekingben kedden felháborodást váltott ki az, hogy Heiko Maas német külügyminiszter előző nap Berlinben találkozott Joshua Wong hongkongi demokráciapárti aktivistával, mert szerinte egyetlen külföldi országnak sincs joga beleavatkozni Kína belügyeibe.

Peking felháborodott, mert a német külügyminiszter találkozott Joshua Wong hongkongi demokráciapárti aktivistával. A külügyminiszter a német Bild című lap egy rendezvényén futott össze Wonggal.

Az aktivistát Hongkongban 24 órán át tartották fogva vasárnap a hongkongi repülőtéren azért, mert vélhetően megsértette szabadlábra helyezésének feltételeit.

Wong végül hétfőn késő este érkezett a német fővárosba, ahol kijelentette, hogy folytatja küzdelmét a szabad választások megvalósításért Hongkongban.

Az aktivista (b) és a politikus (j) Fotó: Michael Kappeler / dpa / AFP

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján kedden kijelentette: Kína végtelenül elégedetlen, és határozottan ellenzi, hogy Németország engedélyezte Wong beutazását, továbbá, hogy találkozhatott a német külügyek irányítójával.

Hozzátette, hogy az ügyben hivatalosan tiltakoztak Berlinnél.

A látogatás időzítése kényelmetlen helyzetbe hozhatja Berlint, miután Angela Merkel német kancellár éppen egy hete járt a kínai fővárosban hivatalos látogatáson.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján különleges közigazgatási körzetként bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre jobban növeli befolyását a városban, egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát. Az immár harmadik hónapja tartó tömegtüntetéseket kiváltó törvénytervezet értelmében bűnügyi eljárás esetén a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának. A törvénytervezet visszavonásán kívül a demonstrálók további négy követelés teljesítését kívánják elérni: a rendőrségi akciók független kivizsgálását, a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek szabadon engedését, valamint a velük szemben felhozott „lázadás” vádjának eltörlését, továbbá demokratikus választásokat akarnak.

 

Németország Peking Heiko Maas zavargások Kína Hongkong
Kapcsolódó cikkek