Közélet

Zanzibárban számítanak a varázslókra

Néhányan gyógynövényeket alkalmaznak, mások a muszlimok szent könyvének, a Koránnak a szentírásait használják a gyógyításhoz. Egyesek pedig elsősorban áldásokat adnak a terhes nőknek, hogy megakadályozzák a csecsemőhalálozást.

Zanzibár-szerte a mai napig számos hagyományos gyógyítót tartanak számon, akik a depressziótól a sérvgyógyításig több betegséget is kezelnek akár masszással, gyógynövényekkel vagy a Koránnal. A kelet-afrikai szigetcsoport Tanzániához tartozik, ahol a hatóságok 2009 óta regisztrálják a gyógyítókat: eddig körülbelül háromszáznegyven gyógyítót vettek számba. Becslések szerint további kétezer személy várja még, hogy hivatalosan regisztrálják őket – számol be a Reuters hírügynökség.

Afrikában a mgangák – vagyis gyógyító emberek – hivatalos végzettség nélkül praktizálnak, és egy személyben töltik be az orvos és a varázsló szerepét. „Az emberek azért jönnek hozzám, mert tényleg tudok nekik segíteni. Sok olyan beteggel találkoztam már, akik először kórházba mentek, ahol nem kaptak megfelelő ellátást, vagy a felírt gyógyszer nem segített rajtuk”– mondta Mwanahija Mzee gyógyító.

Ez a munkám heti hat napon át, több mint húsz éve. Azok a betegek, akik hozzám érkeznek, biztosan nem halnak meg

– tette hozzá a gyógyító.

Forrás: Getty Images

A regisztrációhoz a mgan­gáknak legalább 18 évesnek kell lenniük, minimum hároméves tapasztalattal és képzett gyógyító ajánlólevéllel kell rendelkezniük. A kérelmeket havonta tiszteletbeli gyógyítók és falusi vének által alkotott, tizenegy tagú tanács hagyja jóvá. A tanzániai kormány nem akarja szabályozni a gyógyítók módszereit, azonban a minőség-ellenőrzés terén egy átlátható rendszert akarnak kiépíteni:

például a gyógyszerekben használt növények összetételét már hivatalosan szabályozzák. A nyilvántartásba vett gyógyítókat összekötik a hivatásos orvosokkal, hogy bizonyos betegségek, például a magas vérnyomás kezelése terén vagy a terhesség levezetésében a professzionális tudást is megszerezhessék.

Fataoi Hadzsi Hafid, a Ma­kunduchi Kórház vezetője szerint a túlfeszített munkavégzés miatt az orvosoknak és ápolóknak sok esetben nincs idejük a betegekkel akkurátusan foglalkozni. Előfordulhat, hogy a páciensek nem engedhetik meg maguknak a receptek kiváltását, vagy idő előtt félbehagyják a gyógyszerek szedését – mondta a kórházvezető. Szakértők szerint az alulfinanszírozott állami kórházakban bíznak a hagyományos gyógyítókban.

Afrika gyógyítók Tanzánia
Kapcsolódó cikkek