Közélet

A piaci hitelek növelték a lakáshitel-állományt

Az első félévben 58 ezer lakáshitelt folyósítottak, összesen 426 milliárd forint értékben.

A lakáshitel-állomány 3488 milliárd forint volt június végén, 164 milliárd forinttal, 4,9 százalékkal nőtt az első félévben. A lakáshiteleknek a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) viszonyított aránya a múlt év végi 7,8 százalékról 8,2 százalékra nőtt. A hitelállomány bővülése teljes egészében a piaci hiteleknek tulajdonítható – állapította meg legfrissebb elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül a lakáshitelek 58 százalékot tettek ki. Az államilag támogatott hitelek állománya az előző év azonos időszakához képest 7,6 százalékkal csökkent, a támogatás nélküli hiteleké viszont 16 százalékkal nőtt. A teljes hitelállományon belül az állami támogatás nélküli hitelek aránya egy év alatt 80 százalékról 84 százalékra emelkedett.

Az első félévben 58 ezer lakáshitelt folyósítottak, összesen 426 milliárd forint értékben. A folyósított hitelek száma 11, összege 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest

– közölte a KSH.

A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlására fordított hitelek domináltak, a folyósított hitelek több mint fele ezt a célt szolgálta. A használtlakás-vásárláshoz folyósított hitelek összege 6,6 százalékkal, 295 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

Az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 8,7 millió forintról 9,0 millió forintra emelkedett.

Fotó: MW

Az építési hitelek száma kétötödével, összegük egyötödével nőtt a tavalyi első félévéhez mérten. Az átlagos hitelösszeg 700 ezer forinttal, 4,1 millió forintra csökkent. Az újlakás-vásárláshoz nyújtott hitelek száma 13 százalékkal emelkedett, összegük viszont 3,5 százalékkal csökkent. Erre a célra átlagosan az egy évvel korábbinál 1,6 millió forinttal kevesebb, 9,4 millió forintnyi hitelt folyósítottak. Új lakás építésére és vásárlására együtt 35,9 ezer folyósítása történt, ami a lakáshitelek 40 százalékát jelenti. Az igényelt támogatási összeg 62 százaléka új lakások megszerzését támogatta.

A korszerűsítési, bővítési hitelek száma 2019 első felében 7,4 százalékkal csökkent, összegük az egy évvel korábbi másfélszeresére nőtt, miközben az átlagos hitel összege 2,8 millió forintról 4,7 millió forintra emelkedett.

A hitelkiváltások száma több mint duplájára, összegük pedig ötödével nőtt az előző év azonos időszakához mérve, miközben az átlagosan 2,8 millió forint hitelösszeg a felére esett vissza. A 2016 és 2018 között realizált 486 ezer lakástranzakcióból átlagosan minden hatodikhoz – ezen belül az építkezések 95 százalékához, az újlakás-vásárlások 42 százalékához és a használtlakás-vásárlások 11 százalékához vették igénybe a csok-ot. A június végéig eltelt időszakban a hitelintézetek által

folyósított csok-támogatások száma több mint 94 ezer, összege 218 milliárd forint volt. Egy folyósításra átlagosan 2,3 millió forint hitelösszeg jutott – derül ki a KSH elemzéséből.

KSH lakáshitel-állomány lakáshitel
Kapcsolódó cikkek