Közélet

Elképesztő adatokat közölt az ENSZ

Több százezren menekültek el idén otthonukból Afganisztánban – közölte az ENSZ.

Már több mint 350 ezer ember kényszerült idén otthona elhagyására Afganisztánban az országban dúló harcok miatt – derül ki az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) hétfői jelentéséből, amely arra is rámutat, hogy a szám meghaladja a tavalyit.

A jelentés szerint a 34 afgán tartományból 31 érintett, a legsúlyosabban az északkeletiek, amelyekben több mint 160 ezren menekültek el, míg a keleti tartományokban ez a szám 68 ezer, északon 60 ezer, nyugaton pedig 29 ezer körül van. Tavaly az évnek ugyanebben az időszakában körülbelül 310 ezren menekültek el otthonukból az országban.

Afganisztánban évek óta változó intenzitással folynak a harcok a biztonsági erők és a lázadó tálibok közt, az összecsapásokban pedig rengeteg civil is életét vesztette.

Fotó: AFP

Az országban megjelentek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosai is, akik – a tálibok mellett – több robbantásos merénylet elkövetőjeként is jelentkeztek.

Az ENSZ októberi jelentése szerint 2019-ben mintegy 2500 civilt öltek meg az országban szeptember végéig.

Csak júliusban 425-en vesztették életüket.

Tavaly béketárgyalások kezdődtek az országban 2001 óta katonai kontingenst állomásoztató Egyesült Államok és a Washington által támogatott kabuli kormány ellen lázadó tálibok között. Noha a felek szeptemberben még kedvezően nyilatkoztak a megbeszélésekről, nem sokkal később Donald Trump amerikai elnök leállította őket, mert a radikálisok nem hagytak fel támadásaikkal, egyik merényletükben pedig egy amerikai katona is életét vesztette.

Szombaton Kabulba érkezett Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja – aki korábban a tálibokkal tárgyaló amerikai delegációt vezette -, és találkozott többek közt Asraf Gáni afgán elnökkel is.

migráció Afganisztán iszlám állam USA ENSZ harc
Kapcsolódó cikkek