Közélet

Kína megmutatta csapásmérő képességét

Peking katonai erőfitogtatásnak szánta az állam megalakulása alkalmából rendezett katonai parádét, olyan rakétákat is felvonultattak, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok területét.

A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján tartott nagyszabású katonai parádén tegnap 15 ezer katona, több mint 160 repülőgép és 580 hadi jármű vett részt, valamennyi hazai gyártású. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be, például az 1997 óta fejlesztés alatt álló Dongfeng 41 interkontinentális ballisztikus rakétát. Ennek hatótávolsága 15 ezer kilométer, vagyis elméletileg harminc percen belül képes elérni az Egyesült Államok szinte bármely részét, és egyszerre tíz különböző célpontra kilőhető nukleáris robbanófejet hordoz.

A szintén először bemutatott JL–2 tengeralattjáróról indítható rakéta ugyan nem éri el az amerikai partokat kínai vizekről, de megmutatja, hogy Peking képes nukleáris csapásra hasonlóval válaszolni – mondta a Reutersnak Jositomi Nozomu, a Nihon Egyetem professzora, nyugalmazott japán dan­dártábornok.

Fotó: AFP

A CNN kiemelte a drónokat is, amelyek fejlesztésében Kína a világelsők között van. A DR–8-as lopakodó drón például feltételezések szerint a hangsebesség ötszörösével tud repülni, a szintén lopakodó Éles Kard pedig a drónhadviselés egy egészen új szintjét képviseli, mert képes kijátszani a fejlett légvédelmi rendszereket is Sam Roggeveen, az ausztrál Lowy Institute nemzetközi biztonsági programjának igazgatója szerint.

Hszi Csin-ping elnök katonai modernizációs programja egy ideje már fejfájást okoz a szomszédoknak és egyre inkább az

Egyesült Államoknak is. Az elmúlt években jelentősen nőtt az ország katonai költségvetése, bár pontos összeget nem tudni: tavaly hivatalos pekingi adatok szerint 175 milliárd dollárt költöttek védelemre, de a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) kutatóintézet 250 milliárdra, az amerikai védelmi minisztérium 200 milliárd dollár körülire teszi ezt az összeget.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Hszi Csin-ping SIPRI
Kapcsolódó cikkek