BUX 51,634.7
-0.60%
BUMIX 4,334.51
-0.33%
CETOP20 2,359.97
0.00%
OTP 17,765
-0.73%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
0.00%
+0.54%
-1.35%
ZWACK 16,400
0.00%
0.00%
ANY 1,570
-2.18%
RABA 1,505
-0.33%
0.00%
+0.23%
0.00%
-0.34%
+0.20%
+0.41%
-0.45%
-0.89%
-0.41%
OTT1 149.2
0.00%
+1.25%
MOL 2,426
-0.82%
+1.00%
ALTEO 1,395
0.00%
0.00%
0.00%
EHEP 1,945
0.00%
0.00%
-1.01%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-3.69%
-0.23%
0.00%
0.00%
SunDell 37,400
0.00%
0.00%
0.00%
+2.44%
0.00%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék szerzett több polgármesteri posztot

A főpolgármester-választást az ellenzék közös jelöltje nyerte a vasárnapi önkormányzati választásokon; a fővárosi kerületek többségében ellenzéki, a megyei jogú városok többségében viszont kormánypárti jelöltek győztek, és mind a 19 megyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP került többségbe.

A választásokat értékelve Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kiemelte: bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon. Hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ezúttal a fővárosiak úgy döntöttek, hogy most „valami más következik”. Ezt tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre – fűzte hozzá.

Orbán Viktor megköszönte a vidéki Magyarország bizalmát, és azt mondta: a jövőben is „számíthatnak ránk”. Közölte:

 • a megyei jogú városokat tekintve 13-ban továbbra is Fidesz-KDNP-többség van, és
 • ami a megyei közgyűléseket illeti, 19 megyéből 19-ben nyertek, míg
 • az ötezer lakos feletti települések kategóriájában 147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami a települések több mint felét jelenti.
 • Tarlós István eddigi főpolgármester gratulált és sok szerencsét kívánt Karácsony Gergelynek a főpolgármester-választáson az ellenzék közös jelöltjeként elért győzelméhez. A politikus elsőként azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak, „az egész közösségnek”; ezután megköszönte Budapestnek a 13 évet és Óbudának a 29 évet.

  Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni

  – értékelte az önkormányzati választást a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje.

  Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) megválasztott főpolgármester történelmi győzelemként értékelte a választás eredményét, ami véleménye szerint arról szól, hogy Budapest zöld lesz és szabad. Az ellenzéki politikus – a jelölőszervezetek képviselőivel közösen tartott eredményváróján – úgy fogalmazott: október 14-én „egy másik országban ébredünk”, amely elkezdte visszaszerezni a saját szabadságát.

  Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén
  Fotó: MTI/Balogh Zoltán

  Közölte, nem az ő és nem az ellenzéki pártok, hanem a budapestiek győzelméről van szó, amit azért vívtak, hogy visszaszerezzék a fővárost.

  Szólt arról is, hogy új alapokra helyezné a főváros és a kormány közötti viszonyt: nem háborúra, hanem méltányos együttműködésre készül a mindenkori magyar kormánnyal.

  Sneider Tamás Jobbik-elnök sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja minden korábbinál jobb eredményt ért el az önkormányzati választáson, így egy nehéz időszakot követően tud újra felfelé ívelő pályára állni.

  A 23 fővárosi kerület közül tizennégyben ellenzéki, kilencben kormánypárti polgármesterjelölt nyert.

  Tíz kerületben – I., II., III., IV., VI., VII., VIII., IX., XI., XVIII. – a kormánypárti polgármestert ellenzéki váltotta, míg az V., a X., a XII., a XXI., a XXII., a XVI., és a XVII. kerületben maradt a Fidesz-KDNP-s vezetés. A XX. és a XXIII. kerületben a kormánypártok által támogatott független jelölt nyert.

  A XIII., a XV. kerületben és a XIX. kerületben ismét ellenzéki lett a polgármester, a XIV. kerületben pedig a főpolgármesteri posztot elnyerő Karácsony Gergely utódja szintén egy ellenzék jelölt lett.

  A 23 megyei jogú város közül tizenháromban a Fidesz-KDNP által támogatott politikus, tíz helyen pedig az ellenzék jelöltje lesz a polgármester.

  Békéscsabát továbbra is az a Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) vezetheti, akit immár a kormánypártok is támogattak. Új, ellenzéki polgármestere lesz Dunaújvárosnak, ahol a kormánypárti Cserna Gábort a jelenleg még jobbikos országgyűlési képviselő, Pintér Tamás váltja, akit a Rajta Újváros! Egyesület jelölt. Egerben szintén a kormánypárti Habis Lászlót válthatja a most még ugyancsak a Jobbik parlamenti frakciójában ülő Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület). Érdet is elhódította az ellenzéki Csőzik László (LMP-Jobbik-DK-MSZP-CÉL-Momentum-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Magyar Liberális Párt), ahogy Pécset sem kormánypárti politikus irányítja a jövőben, hanem a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltje, Péterffy Attila. Miskolcon is változás történt, a jövőben Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város) vezetheti, ahogy Szombathelyen is az ellenzéki induló, Nemény András nyert (Éljen Szombathely! Egyesület-Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-MKKP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa). Ugyancsak változás történt Tatabányán az ottani ellenzéki győzelemmel, amelyet a jövőben Szücsné Posztovics Ilona vezet. Debrecenben Papp László, Győrben Borkai Zsolt, Kaposváron Szita Károly, Nagykanizsán Balogh László, Nyíregyházán Kovács Ferenc, Sopronban Farkas Ciprián, Szekszárdon Ács Rezső, Székesfehérváron Cser-Palkovics András, Szolnokon Szalay Ferenc, Veszprémben Porga Gyula, Zalaegerszegen pedig Balaicz Zoltán nyerte a polgármester-választást a kormánypártok színeiben; ezeket a városokat eddig is kormánypárti politikusok vezették. Az ellenzék irányítása alatt marad Szeged (Botka László), Hódmezővásárhely (Márki-Zay Péter) és Salgótarján (Fekete Zsolt).

  Kapcsolódó cikkek