Közélet

8,7 milliárd forintért vásárolt műemlék épületet az MNB cége

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatóságának döntése értelmében a jegybank 100 százalékos leányvállalatának tulajdonába kerül a Bölcs Várnak helyet adó régi budai városháza felújított épülete – tette közzé az MNB pénteken, a honlapján.

A közlemény szerint a most nettó 8,7 milliárd forintért megvásárolt műemlék épület az MNB oktatási tevékenységének és kiemelt presztízsű rendezvényeinek is hosszú távon otthont ideális helyszíneként szolgálhat a jövőben. Az ingatlan értékesítésével az alapítványok nemrég megváltozott statisztikai elszámolása kis mértékben javítja az államháztartás hiányát – írták.

Az MNB közleményében kifejtette: a jegybank törvényi feladatával és a társadalmi felelősségvállalási programjával összhangban feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését. Ezeket a célokat szem előtt tartva az elmúlt években számos oktatási és képzési programot indított útjára, melyek keretében nyári egyetemeket, szakmai előadásokat, könyvbemutatókat valamint oktatási kurzusokat és konferenciákat rendeztek.

Fotó: bolcsvar.hu

Az elmúlt időszak tapasztalatai ugyanakkor megmutatták, hogy a jegybank meglévő épületei már nem tudják kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az oktatási programokat, így a igazgatóság a Bölcs Várnak helyet adó, régi budai városháza épületének leányvállalata útján történő megvásárlásáról döntött – tették hozzá.

Az épület eddig a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdonában volt.

Bölcs Vár MNB
Kapcsolódó cikkek