Közélet

Állami bérkompenzációt ígérnek az önkéntes tűzoltóknak

Állami bérkompenzációt kaphatnak azok az önkéntes tűzoltók, akik a bozóttüzek megfékezése végett átmenetileg elhagyták a munkahelyüket – jelentette be Ausztrália miniszterelnöke vasárnap.

Scott Morrison közlése szerint napi 300 ausztrál dollárra (60 ezer forintra) jogosultak, de összesen legfeljebb 6 ezerre (1,2 millió forint), amely adómentes. További feltétel, hogy legalább tíz napot segédkeztek az oltásban.

Tudom, hogy nem kérnek fizetséget önkéntes munkájukért, de nem akarok azzal szembesülni, hogy képtelenek ők, vagy családjaik kifizetni számláikat önzetlenségükért cserébe

- mondta a kormányfő.

Sydneytől délnyugatra is tombol a bozóttűz
Fotó: PETER PARKS / AFP

Ausztráliában három hónapja kezdődtek a bozóttüzek. Eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, és nem látni, hogy mikor hunynak ki. A lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó.

Kínossá vált az ausztrál kormányfő nyaralása

Magyarázkodni kényszerült hawaii családi nyaralása miatt Scott Morrison ausztrál kormányfő, aki meg is szakította utazását, és visszatért Ausztráliába, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei pusztítanak, és az országot példátlan hőhullám sújtja.

 

Ausztrália bozóttüzek tűz Scott Morrison
Kapcsolódó cikkek