Közélet

Az oroszok körében egyre kedveltebb az Egyesült Államok és az EU

A Jurij Levada Független Elemzőközpont felmérése szerint az oroszok 47 százaléka pozitívan viszonyul az Egyesült Államokhoz.

Az oroszok 47 százaléka pozitívan viszonyul az Egyesült Államokhoz, 52 százalékuk pedig az Európai Unióhoz – derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerdán közölt felméréséből.

Az Interfax hírügynökség által ismertetett közvélemény-kutatás szerint ez az arány 2018 májusa óta az Egyesült Államok esetében több mint duplájára, 20-ról 47 százalékra nőtt, és az unió esetében is csaknem megkétszereződött a 28-ról 52 százalékra történt növekedéssel. Ez mindkét esetben rekordérték 2014 óta.

Az elmúlt másfél év alatt az Egyesült Államok esetében 69-ről 41 százalékra, az unióéban pedig 55-ről 34-re csökkent a róluk negatív véleménnyel bíró válaszadók aránya.

Fotó: AFP

A megkérdezettek 72 százalékának Kínáról kedvező, 18 százalékuknak pedig kedvezőtlen a véleménye a felmérés szerint, amely november végén készült egy 1616 fős reprezentatív mintán.

Az állami VCIOM közvélemény-kutató intézet októberben arra az eredményre jutott, hogy az oroszok 85 százaléka negatívan ítéli meg Oroszország és az Egyesült Államok viszonyát. A két ország kapcsolatát 52 százalék feszültként, 20 százalék hűvösként, 13 százalék pedig ellenségesként jellemezte.

felmérés barátság Orosz Kapcsolat amerikai
Kapcsolódó cikkek