Közélet

Egy vagyonért kelhet el a Grateful Dead egykori frontemberének gitárja

Egy 2017-es jótékonysági aukción 1,9 millió dollárt adtak Jerry Garcia egy Wolf-gitárjáért. Legalább 250-400 ezer dollárt remélnek az „Alligatorért”.

Akár 400 ezer dollárt (119 millió forintot) is adhatnak Jerry Garciának, a Grateful Dead egykori alapítójának, frontemberének viharvert, Alligator nevű gitárjáért egy jövő heti Los Angeles-i árverésen.

Az Alligator becenevet a ráragasztott, zöld alligátort ábrázoló matricáról kapta a Fender Stratocaster, melyen Garcia többek között a Grateful Dead 1972-es európai turnéján pengetett – közölte a Bonhams aukciósház csütörtökön.

„Azért különleges, mert ez volt az első gitár, amit Garcia elnevezett. Ezután lett híres arról, hogy nevet adott a gitárjainak” – mesélte a Reutersnek Giles Moon, a Bonhams zenei relikviákkal foglalkozó osztályának igazgatója.

Úgy tudják, az 1955-ben készült hangszert Graham Nash brit zenész adta Garciának.

Jerry gitározott Nash egyik albumán, aki köszönetképpen vette neki a gitárt. Állítólag egy texasi zálogházban találta és 1970-ben ajándékozta Jerrynek. Ezután három évig ez volt Garcia kedvenc gitárja

– folytatta.

Fotó: AFP

A 250-400 ezer dolláros ár Moon szerint szerény becslés, sokkal többért is elkelhet Garcia zenészi nimbusza és a hajdani zenekar ma is lelkes rajongótábora miatt.

Egy 2017-es jótékonysági aukción 1,9 millió dollárt adtak Garcia egy Wolf-gitárjáért.

Az Alligátor a december 10-i árverésen Garcia életének 70 további relikviájával együtt vár a licitálókra.

Jerry Garcia, a kaliforniai ellenkultúra legendás zenekarának alapítója és motorja 1995-ben, 53 évesen halt meg szívrohamban.

Egy Martin D-28 akusztikus gitár, melyen a zenész 1970-es kanadai turnéján játszott, 30-50 ezer dollárért, egy aligátort ábrázoló akvarell, melyet 1992-ben festett Garcia, 6 ezer dollárért kelhet el a becslések szerint.

A rockgitárok a gyűjtők körében a legnépszerűbb aukciós darabok közé sorolhatók.

A Pink Floyd zenésze, David Gilmour egy fekete Fender Stratocastere tartjTöa a világrekordot, egy 2019-es New York-i árverésen 3,9 millió dollárt ért egy vevőnek.

Fender Stratocaster Grateful Dead Jerry Garcia
Kapcsolódó cikkek