Közélet

Karácsonykor a szív is könnyebben meglágyul

Bár az élőállat ajándékozást nem pártolják, a NOÉ Állatotthon Alapítvány szerint az ünnepek alatt megnő az örökbefogadási kedv hazánkban.

Karácsonykor általában az emberek többsége könnyebben adakozik, és többet fordít a karitatív tevékenységek támogatására is. Az állatok örökbefogadásánál sincs ez másképp – mondta el a VG.hu megkeresésére a NOÉ Állatotthon munkatársa, Schneider Kinga. Adataik szerint kijelenthető:

az ünnepi időszakban megnő az élőállatok örökbefogadásának száma.

Schneider úgy látja, hogy ez az időszak alkalmas egy új családtag örökbefogadására, de elmondta, körültekintőbben járnak el ilyenkor az ellenőrzéseknél. Az alapítvány munkatársa kérdésünkre azt is elmondta, hogy bár örülnek, ha egy kutya új gazdára talál, de az élőállatok ajándékozását nem támogatják.

Az ünnepek idején azonban nem csak az örökbefogadási, hanem az adományozási kedv is megnő Schneider adatai alapján. Karácsonykor többen és többet juttatnak a NOÉ Állatotthon Alapítvány javára. Ki táppal, ki pénzzel segít.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Ünnepek után jön a pokol

A hideg tél és a szilveszteri petárdázás mindig megnehezíti az életet, ebben az időszakban nagyon sok állat kóborol el otthonról, rengeteg állatot kell elhelyezni a menhelyeken, de hely az nagyon-nagyon kevés van

– osztotta meg gondolatait Schneider Kinga, aki hozzátette, a túlterheltséget fokozza a „nem kívánt” ajándékok éveleji leadása.

Az állatmenhely még a téli, ünnepi időszakban is várja az örökbefogadókat, hogy megbarátkozzanak az állatokkal, ezt egy közös séta segítségével is megtehetik.

Szinte minden évben jelentkező probléma, hogy a szilveszteri rakéták és petárdák hangjára a megriadt házi kedvencek, főleg kutyák elkóborolnak otthonról, az utcán csatangoló ebek sokszor kerülnek – még ha csak ideiglenesen is – állatotthonokba vagy menhelyekre.

Fotó: Facebook

A közösségi médiában számos csoport adminisztrátora és felhasználó figyelmezteti ismerőseit és a csoporttagokat a petárdázás káros hatásaira.

Egyre gyakrabban mémek (képre szerkesztett rövid feliratok) segítségével hívják fel a figyelmet az ismétlődő problémára.

kutya NOÉ Állatotthon Alapítvány ünnepek karácsony szilveszter macska örökbefogadás adomány
Kapcsolódó cikkek