Közélet

Legalább 250 újságíró ül rács mögött világszerte

A bebörtönzött újságírókat rendszerint azzal vádolják, hogy az „állam ellenségei”.

Legalább 250 újságírót tartanak fogva rács mögött világszerte, a legtöbbet közülük Kínában – derült ki a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nem kormányzati szervezet szerdán közzétett jelentéséből.

A bebörtönzött újságírókat rendszerint azzal vádolják, hogy az „állam ellenségei” vagy „álhíreket” terjesztettek.

A New York-i székhelyű CPJ szerint Kína mellett Törökországban, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban, Eritreában, Vietnamban és Iránban különösen veszélyben vannak az újságírók.

Kínában jelenleg 48, Törökországban pedig 47 újságíró ül börtönben. Ez utóbbi országban ugyan tavaly még 68 bebörtönzött újságíróról tudtak, a CPJ szerint mégsem lehet javulásról beszélni, mert

a török kormány több mint száz sajtóterméket záratott be, és a terrorellenes küzdelemre hivatkozva olyan eljárásokat indított, amelyek következtében számos újságíró elveszítette munkáját, vagy megfélemlítve volt kénytelen dolgozni.

Fotó: AFP

Több tucat török újságíró – aki még nincs rács mögött – várja jelenleg az elsőfokú ítéletét vagy a fellebbezése eredményét, míg mások, akiket távollétükben ítéltek el, nem mernek visszatérni az országba.

Szaúd-Arábiában 26 bebörtönzött újságíró van, közülük 18 azt sem tudja, mi a vád ellene.

A CPJ véleménye szerint túl magas az idén világszerte bebörtönzött újságírók száma, még úgy is, hogy a számok összességében csökkenő tendenciát mutatnak: 2018-ban 255, 2016-ban pedig 273 újságíró volt rács mögött.

A szervezet jelentésében két bebörtönzött újságíró esetét emelte ki név szerint:

  • egyikük a kínai Sophia Huang Hszüe-csin, akit októberben vettek őrizetbe, miután megírta, hogy részt vett a hongkongi tüntetéseken,
  • illetve az iráni Mohammad Moszaed, aki Twitter-üzenetet tett közzé egy olyan időszakban, amikor a hatóságok leállították az internetet azzal a céllal, hogy korlátozzák a hírek terjedését az üzemanyagárak elleni tüntetések idején.
  • börtön Bizottság az Újságírók Védelméért újságíró
    Kapcsolódó cikkek