BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszavazták Lengyelországban a bíróságokról szóló törvények módosításait

Heves parlamenti vita után a lengyel szejm péntek este megszavazta a bíróságokról szóló törvények módosításait.

Heves parlamenti vita után a lengyel szejm péntek este megszavazta a bíróságokról szóló törvények – az ellenzék és az Európai Bizottság aggodalmait kiváltó, a kormányzó párt szerint a lengyel igazságügy káoszba süllyedését megakadályozni hivatott – módosításait.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által múlt héten előterjesztett változások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik „a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet” folytatnak.

A parlamenti alsóházi szavazás után az előírások még a felsőház és az államfő jóváhagyására várnak. Az ellenzéki többségű szenátus elnöke, Tomasz Grodzki pénteken kilátásba helyezte: a szenátorok minden törvényes lehetőséggel élnek annak érdekében, hogy a módosítások összhangban legyenek az uniós előírásokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.