Közélet

Történelmi jelentőségű választást tartottak Nagy-Britanniában

A stabil konzervatív győzelemtől a munkáspárti vezetésű koalíciókig a politikai és a gazdasági elemzők lázasan mérlegelik a brit választások minden lehetséges kimenetelét.

Nagy szavakat használtak a CNN és a BBC újságírói is, amikor tegnap kijelentették, hogy a parlamenti választással véget érhet a lassan három és fél éve fennálló bizonytalanság Nagy-Britanniában, amely sokak szerint egy soha véget nem érő, zűrzavaros politikai válságban fuldoklik, és hiábavaló minden kitörési kísérlet.

A politikai választás kimenetele – mutatott rá a Marketwatch – nem csupán rövid távon befolyásolja a tőzsdei folyamatokat, hanem az Egyesült Királyság valamennyi vagyonieszköz-osztályára (deviza, állam- és vállalati kötvények, részvények stb.) hosszan tartó strukturális hatást fog gyakorolni.

Mielőtt a szavazatgyűjtő urnákhoz járultak a britek, a közvélemény-kutató cégek a kormányzó konzervatívok 68 mandátumos előnyét mutatták, bár ez az előny a múlt vasárnapi, utolsó előrejelzés szerint megfeleződött. A befektetők alapvetően kedvezőnek tartották Boris Johnson esélyét a győzelemre, a font csütörtök reggel 1,32 dollárt ért, miután október elején még csak 1,22 dolláron állt.

Az ING Group szakértőinek részletes elemzése szerint az sem mindegy, hogy milyen arányban nyernek a toryk. Nagyarányú győzelem esetén ugyanis néhány renitens konzervatív képviselő vagy ír demokratikus unionista nem tudja majd blokkolni Johnson tervének megvalósítását, és január végén megvalósulhat a Brexit. Ebben az esetben Johnsonnak ahhoz is lesz kellő mozgástere, hogy a kilépési folyamat végrehajtására biztosított tizenegy hónapos átmeneti időszakot szükség szerint meghosszabbítsa.

Ha viszont a konzervatív kormánynak pusztán néhány mandátumos többsége lesz, mindez alkudozásoknak lesz kitéve, és ezért nő a valószínűsége, hogy London végül megfelelő előkészítés nélkül zárja le az átmeneti periódust 2020. december végén.

Boris Johnson
Fotó: AFP

A Reuters szerint a piac a toryk stabil győzelmét díjazná, és ez megmutatkozna a font további erősödésében, valamint az építőipari részvények és a Nagy-Britanniára fókuszáló bankok, köztük a Lloyds vagy a Royal Bank of Scotland papírjainak drágulásában. Ezzel szemben az izmosodó font miatt némileg pórul járhatnak a brit multik, köztük a Glaxosmithkline gyógyszergyártó, a Glencore bányatársaság és a Diageo italforgalmazó cég részvényesei.

Átütő munkáspárti győzelem esetén – amelyet egyébként még a választás előtti utolsó napon is nagyon valószínűtlennek tartottak a megfigyelők – az ING szerint újabb népszavazás következhet az unióból való kiválásról.

A Reuters úgy látja, hogy ez a forgatókönyv sokkhullámokat váltana ki az Egyesült Királyság piacain. Ezt azonban nem a népszavazás vagy a Brexit elmaradása, esetleges egy puhább Brexit-megállapodás okozná, hanem Jeremy Corbyn munkáspárti vezető államosítási tervei.

Kisebb arányú munkáspárti diadal esetén, ha a kormányzáshoz a Skót Nemzeti Párt szavazatai is kellenének, megismétlődhet a skót referendum az Egyesült Királyságból való kiválásról. A Reuters szerint viszonylag piacbarát lenne egy munkáspárti–liberális demokrata koalíció, amely korlátozná Corbyn baloldali programjának a megvalósítását, ellenben a briteket az EU-ban tarthatná, vagy a kiválási megállapodás kérdésében engedékenyebb lenne az EU-val szemben.

Brexit szavazás Boris Johnson Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek